ua en ru

Фондові торги в Японії 25 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,54%

Фондові торги в Японії 25 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,54%. Провідний японський індекс продовжує демонструвати впевнене зростання на тлі ослаблій ієни, а також очікувань інвесторів, що Банк Японії збереже свою політику економічного стимулювання, навіть якщо його американський колега ФРС США наважиться зробити кроки щодо згортання своєї програми кількісного пом'якшення QE3.

Котирування японської телекомунікаційної компанії і корпорації SoftBank Corp. продовжили впевнене зростання, після того як сесією раніше (22 листопада ц.р.) піднялися на 2,3%. Привід для підвищення вартості паперів все той же: хеджфонд Third Point LLC відомого американського інвестора Деніела Леба придбав акції SoftBank Corp. на суму більше 1 млрд дол. Котирування SoftBank піднялися за підсумками торгової сесії на 5,4%. Багато інвесторів підкреслюють важливість того, що SoftBank є власником 30% акцій китайської компанії Alibaba, що займається інтернет-бізнесом. На думку аналітиків, дії SoftBank переводять Alibaba з регіонального на глобальний рівень.

Позитивний вплив на хід торгів також надав загальний позитивний фон, де фондові торги в США завершилися підвищенням провідних індексів. Індустріальний індекс Dow Jones вперше за свою історію завершив торги, перевищивши позначку в 16000 пунктів. Останні торги минулого тижня завершилися для Dow Jones Industrial Average черговим рекордом, тим часом як індекс S&P 500 вперше за свою історію перевищив позначку в 1800 пунктів, а Nasdaq виріс на 0,5%, зупинившись за крок від позначки 4000 пунктів, якої він не досягав з 2000 р.

Ієна ослабла не забарилася зробити позитивний вплив на котирування крупних експортерів, орієнтованих на зарубіжні ринки. Так, у секторі автовиробників спостерігалася здебільшого позитивна динаміка. Акції Toyota Motor додали в ціні 1,4%, котирування Nissan Motor Co. піднялися на 0,2%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. виросла на 1,6%. Папери Canon Inc. стали важче на 1,2%, акції Ricoh Co. Ltd. стали дорожчими на 1,5%, котирування Fujifilm Holdings піднялися на 3%, а ринкова капіталізація Panasonic Corporation зросла на 3,6%.

Також відзначилися зростанням котирування рітейлера Fast Retailing Co. Ltd. Папери компанії подорожчали на 2,5%, після того як Wall Street Journal з посиланням на два неназваних джерела повідомив, що компанія планує лістинг в Гонконзі.

Папери виробника електроніки Sharp Corp. просіли в ціні на 0,3%. Раніше зростання котирувань підтримувався за рахунок повідомлення газети Nikkei про те, що компанія може почати поставки своїх енергозберігаючих дисплеїв китайської компанії ZTE Corp.

За підсумками торгів 25 листопада 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1,54% і склав 15619,13 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,76 і склав на закритті фондових торгів 101,82 ієни/дол.