ua en ru

Фондові торги в Японії 25 березня закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,36%

Фондові торги в Японії завершилися помірним зниженням індексу Nikkei на 0,36%. До кінця сесії токійський індекс ненадовго вийшов у символічний плюс, але потім все одно завершив день в "червоній" зоні.

Фондові торги в Японії завершилися помірним зниженням індексу Nikkei на 0,36%. До кінця сесії токійський індекс ненадовго вийшов у символічний плюс, але потім все одно завершив день в "червоній" зоні. Основні причини зниження - слабкі дані по американській промисловості і стурбованість українським кризою.

Напередодні ввечері агентство Markit опублікувало попередній березневий індекс ділової активності (PMI) в обробній промисловості США. Аналітики чекали, що показник знизиться: з лютневих 57,1 пункту до 56,5 пункту. Однак на ділі PMI "просів" на пункт глибше - до 55,5 пункту. Показник залишається вище рубежу в 50 пунктів, ринок розширюється, але інвестори турбуються за перспективу світової промисловості.

Мова йде про аналогічних даних щодо КНР і ФРН. У Китаї попередній PMI в промисловості знижується третій місяць поспіль - на цей раз до 48,1 пункту. У Німеччині показник впав на 1 пункт - до значення 53,8 пункту. Ділова активність у сфері послуг ФРН "просіла" ще сильніше - до 54 пунктів (майже на 2 пункти).

Тим не менш, експерти вважають, що це не симптом нової світової рецесії, а швидше волатильність показників. "Дані по промисловості США слабенькі, але картини це не змінює. Зараз йде поверхневе відновлення, одні дані можуть бути краще, інші гірше", - упевнений фахівець з інвестицій австралійської Platypus Asset Management Дональд Вільямс.
Крім того, невизначеність ситуації на Україні викликає серед інвесторів побоювання ескалації конфлікту. Напередодні країни "сімки" призупинили своє членство в групі G8, до тих пір "поки Росія не змінить політичний курс". Фактично це означає виключення Росії з "великої вісімки". "Сімка" також погодилася перенести місце саміту в червні 2014 р. з Сочі в Брюссель. Сьогодні вранці прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив у Гаазі про намір збільшити пакет допомоги Токіо Києву - з 1 млрд дол. до 1,5 млрд дол.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли виробник текстилю Nitto Boseki (+3,6%), виробник дисплеїв Dainippon Screen Manufacturing (+3,5%) і виробник електрокабелів Sumitomo Electric Industries (+3,4%).

За підсумками сьогоднішньої лідерами в "червоній" зоні є виробник авіадвигунів IHI Corp. (-3,8%), кораблебудівний концерн Mitsui Engineering & Shipbuilding (-3,6%) і фармацевтична компанія Dainippon Sumitomo Pharma (-3,5%).
Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "зеленій" зоні. Цінні папери Toyota Motor виросли в ціні на 0,8%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,9%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 0,4%, а ринкова капіталізація Honda Motor збільшилася на 0,7%.
За підсумками торгів 25 березня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 0,36% і склав 14423,19 пункту. Долар США виріс на 0,07 ієни, курс становить 102,30 ієни/дол.