ua en ru

Фондові торги в Японії 24 грудня закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,12%

Фондові торги в Японії завершилися невеликим підвищенням індексу Nikkei на 0,12%. В ході всієї торговельної сесії індекс знаходився глибоко в "зеленій" зоні і навіть кілька разів перевищував важливу позначку в 16 тис. пунктів. Тим не менш, за годину до закриття сесії індекс різко пішов вниз і перейшов в "мінус". Тим не менш, в останні хвилини торгів ситуація виправилася і торги завершилися в символічному "плюсі".

Різке зниження, а потім вирівнювання індексу Nikkei після досягнення в ході сесії шестирічного максимуму експерти пов'язують з фіксацією прибутку. Трейдери логічно побоюються перегріву ринку, тому їх більше задовольняє поступове, а не різке, рух вперед.
Варто відзначити, що напередодні торги в Токіо не проводилися через ювілею імператора Акіхіто, якому 23 грудня 2013 р. виповнилося 80 років. Через два тижні японці також будуть відзначати його вступ на престол.

Крім дня народження монарха та передсвяткового настрою перед Різдвом, токійська біржа зростає на тлі публікації щомісячного економічного доповіді уряду Японії. По-східному уважні до зовнішніх деталей, трейдери звернули увагу на те, що в документі вперше за чотири роки відсутнє поняття "дефляція". Мова йде лише про ціни, які "стійко обороняються". Зміна у термінології є символом оптимізму влади в питанні цін: зовсім скоро вони, можливо, перестануть знижуватися. Крім того, кабінет міністрів поділився планами скорочення бюджетного дефіциту за рахунок введення податку на продажі.

Нарешті, на настрої інвесторів відображаються прогнози уряду Японії щодо економічного зростання. 21 грудня 2013 р. влада країни заявили, що з квітня 2014 р. по квітень 2015 р. ВВП країни може зрости на 1,4%, а не на 1,0%, як заявлялося раніше.

У трійці лідерів за підсумками сесії 24 грудня 2013 р. в Токіо знаходяться автоконцерн Mitsubishi Motors (+4,3%), виробник електроніки Alps Electric (+3,7%) і телекомунікаційний гігант KDDI (+3,1%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити сталеливарну корпорацію Nisshin (-4,2%), енергетичну компанію TEPCO (-2,3%) і тютюнового гіганта Japan Tobacco (-2,2%).

Торги по акціях японських автовиробників, крім Mitsubishi, закрилися в невеликому "мінусі". Акції Nissan Motor подешевшали на 0,2%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 0,3%, а ринкова капіталізація Honda Motor знизилася на 0,7%.

За підсумками торгів 24 грудня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,12% і склав 15889,33 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,01 ієни і склав на закритті фондових торгів 104,20 ієни/дол.