ua en ru

Фондові торги в Японії 23 жовтня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,95%

Фондові торги в Японії 23 жовтня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,95%. На відкритті торгів індекс продемонстрував деяке зростання, основним приводом для чого стала публікації даних по безробіттю в США, проте потім пішов в мінус, здавши позиції на тлі зміцнення ієни по відношенню до долара.

Так, згідно з даними, опублікованими напередодні, рівень безробіття в США у вересні 2013 р. знизився до 7,2% в порівнянні з показником попереднього місяця на 7,3%. Результат перевершив прогноз (7,3%). З іншого боку, кількість робочих місць в економіці США (без урахування сільського господарства) в минулому місяці зросла на 148 тис. проти очікуваного зростання на 180 тис.
Настільки слабкі дані по безробіттю дають інвесторам надію на те, що ФРС США, яка неодноразово відзначала необхідність поліпшення ситуації на ринку праці країни, не відмовиться від стимулюючих заходів і не зробить їх урізання в найближчому майбутньому. Якщо раніше аналітики схилялися до того, що ФРС може почати згортання програми вже в 2013 р., то тепер все більше число експертів сходяться на думці, що це відбудеться не раніше 2014 р.

В полі корпоративних новин інвесторів зацікавило повідомлення японської телекомунікаційної та медіакорпорації Softbank, яка заявила, що виплатить 1,26 млрд дол. за 57% акцій компанії Brightstar Corp., що спеціалізується на поставках стільникових телефонів, а також супутніх аксесуарів і послуг. З початку цього року акції Softbank додали в ціні 150%. Нинішні торги котирування компанії закрили зниженням на 0,3%.

Курс валют в першу чергу позначився на крупних експортерах, які відзначилися низхідною динамікою. Так, акції Canon Inc. просіли в ціні на 2,2%, папери Ricoh Co. Ltd. втратили в ціні 0,2%, ринкова капіталізація Fujifilm Holdings скоротилася на 2,3%, а акції Panasonic Corporation втратили в ціні 2%. Котирування великих автовиробників також закрили торги в мінусі. Акції Toyota Motor втратили в ціні 0,8%, котирування Nissan Motor Co. просіли на 1,9%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. скоротилася на 2,8%.

Ціна на акції Fuji Heavy Industries Ltd. знизилася на 1,3%, навіть незважаючи на те, що газета Nikkei повідомила про намір компанії подвоїти обсяг випуску автомобілів Subaru у США, щоб задовольнити зростаючий попит на спортивні легкові автомобілі.

Котирування виробника моторів Nidec Corp. піднялися на 4,45% після того, як компанія повідомила, що за підсумками фінансового року, який завершиться в березні 2014 р. очікує істотного зростання прибутку і підвищує власний прогноз.

Компанії будівельного сектора відзначилися різноспрямованою динамікою. Так, акції Taisei Corp. виросли на 3,5%, ринкова капіталізація Kajima Corp. скоротилася на 0,3%, а акції Obayashi Corp.. додали в ціні 0,7%, в той час як котирування Shimizu Corp. знизилися на 0,2%.

За підсумками торгів 23 жовтня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 1,95% і склав 14426,05 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 2,11 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,43 ієни/дол.