ua en ru

Фондові торги в Японії 23 липня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,9%

Фондові торги в Японії 23 липня 2012р. завершилися найсильнішим за півтора місяці зниженням індексу Nikkei (на 1,9%). При цьому біржовий індикатор наблизився до мінімальної за шість тижнів позначці на тлі відновилися побоювань інвесторів, що Іспанія може запросити більше значний обсяг фінансової допомоги з-за проблем регіонів, два з яких вже звернулись до центрального уряду з проханням про виділення коштів. Нагадаємо, що 20 липня в Європі відбулася телеконференція Єврогрупи (міністрів фінансів країн єврозони), за підсумками якої було схвалено меморандум про взаєморозуміння з Іспанією, який передбачає отримання країною до 100 млрд євро на рекапіталізацію банківської системи.

Новини з Іспанії чинили тиск на євро, курс якого опустився до мінімального за 11 років рівня по відношенню до курсу ієни. Зміцнилася ієна і по відношенню до долара, що негативно позначилося на котируваннях компаній-експортерів, одержуючих значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном.

Зазначимо, що з сьогоднішнього дня починають звітувати японські корпорації (сезон звітності європейських і американських компаній уже в самому розпалі), що забезпечить фондовий ринок додатковими стимулами. В цілому інвестори очікують позитивного старту сезону корпоративної звітності в Японії. При цьому аналітики попереджають, що навіть якщо показники компаній-експортерів перевершать прогнози експертів, це навряд чи зможе надати значну підтримку їх котирувань через сильну ієни.

Побоювання подальшого погіршення обстановки в Європі і зміцнення ієни по відношенню до євро повели котирування компаній-експортерів на негативну територію. Акції Ricoh Co Ltd. подешевшали на 5,6%, цьому сприяло також зниження рекомендацій по акціях компанії з боку експертів Bank of America Merrill Lynch, які послалися на високу ступінь присутності Ricoh на європейському ринку і пов'язані з цим ризики.

Папери виробника фототехніки Canon подешевшали на 2,9% після того як котирування американської Xerox Corp. просіли на 6,8% на тлі слабкого фінансового звіту і пониження прогнозу на 2012 р. зважаючи на зниження попиту на продукцію з боку європейських споживачів. На цьому фоні в "мінусі" японські фондові торги закрилися і для інших представників сектора, зокрема Sony Corp. і Panasonic Corp., котирування яких знизилися на 3,1% і 3,3% відповідно.

За підсумками торгів 23 липня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 1,9% - до 8508,32 пункту. Курс долара до ієни опустився на 0,52 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,08 ієни / дол.