ua en ru

Фондові торги в Японії 22 жовтня закрилися невеликим зростанням індексу Nikkei на 0,13%

Фондові торги в Японії 22 жовтня 2013 р. завершилися без серйозних змін - Nikkei виріс на 0,13%. Індекс Токійської фондової біржі показав максимальне значення майже за чотири тижні напередодні макроекономічних новин із США.

Першорядний вплив на ринки по всьому світу надають дві новини зі Штатів. По-перше, це публікація звіту по зайнятості, яка має відбутися сьогодні о 15:30 за київським часом. Вересневі дані мали бути оприлюднені ще 4 жовтня, однак через "шатдаун" американського держапарату дата публікації була перенесена. Очікується, що рівень безробіття в США залишиться на колишньому рівні - 7,3%, тоді як зростання числа робочих місць в несільськогосподарському секторі дещо прискориться.

Також трейдери готуються до засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи США, який пройде 29-30 жовтня 2013 р. На ньому очікується рішення щодо долі стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3): буде вона скорочена або залишиться діяти в поточних масштабах мінімум до середини жовтня, коли відбудеться наступне засідання FOMC).

Експерти та інвестори впевнені, що в жовтні і навіть у грудні обсяг QE3 навряд чи буде переглянуто: для цього необхідна певна стабілізація американської економіки. Наслідки бюджетної і боргової кризи, судячи зі всьогоі, ще більше віддалили необхідний для безболісного скорочення QE3 рівень відновлення економіки США.

У трійці лідерів за підсумками торгової сесії 22 жовтня 2013 р. знаходиться виробник побутової електроніки Pioneer (+5,7%), японський підрозділ інтернет-гіганта Yahoo! Japan (+3,2%) та хімічний концерн Asahi Kasei, що спеціалізується на виробництві скла (+2,7%).

У "червоній зоні" завершили свою сесію акції виробника промислової електроніки (транзистори, приводи, роботи) Yasakawa Electric Corp (-3,3%), авіабудівної корпорації, власника автомобільного бренду Subaru і виробника безпілотних ракет Fuji Heavy Industries (-2,4%), а також верстатобудівного концерну Amada (-2,1%).

Котирування японських автовиробників також в цілому показують зростання разом з ринком. Ціна паперів Toyota Motor зростає на 1,1%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,1%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 0,3%, проте цінні папери Mitsubishi Motors Corp. знизилися в ціні на 0,2%.

За підсумками торгів 22 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 19,68 пункту (+0,13%) і склав 14713,25 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,13 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,32 ієни/дол.