ua en ru

Фондові торги в Японії 20 серпня завершилися падінням індексу Nikkei на 2,63%

Фондові торги в Японії 20 серпня 2013 р. завершилися падінням індексу Nikkei на 2,63% слідом за біржами США, знизився в середньому на 0,5% напередодні публікації протоколів засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США. Публікація протоколів намічена на 21 серпня 2013 р., і трейдери поки не поспішають з інвестиціями. Згідно з оцінками експертів, активність на біржах буде зберігатися на невисокому рівні до моменту виходу документа FOMC.

Зокрема, інвесторів цікавить, як скоро ФРС почне згортати програму кількісного пом'якшення: поки обсяг викупу держпаперів знаходиться на колишньому рівні. Виходячи з попередніх заяв представників ФРС, трейдери очікують, що американський ЦБ приступить до скорочення програми з середини вересня 2013 р.

У складі індексу Nikkei помітним зниженням характеризувалися компанії зі значною часткою присутності на ринках, що розвиваються Азії - Індії та Індонезії. При цьому першими під удар потрапили автовиробники, котирування яких втрачали більше 3%. Так, акції Suzuki Motor Corp. опустилися в ціні на 5,1%, Daihatsu Motor Co. Ltd. - на 3,7%, а Yamaha Motor Co. Ltd. - на 4,2%.

Незважаючи на те, що курс ієни продовжував відступати від семитижневого максимуму на рівні 95,81 ієни/дол., досягнутого 8 серпня 2013 р., котирування компаній-експортерів, які традиційно виграють від ослаблення національної валюти, продемонстрували спадну динаміку. Папери виробника споживчої електроніки Sony Corp. втратили в ціні 1,2%, акції автовиробника Toyota Motor Corp. - 1,1%.

Проти тренду торгувалися папери електрогенеруючої Kansai Electric Power Co. Inc., що виросли в ціні на 4,8% слідом за підвищенням аналітиками Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities рекомендацій по акціях компанії на тлі ймовірного рестарту ядерних реакторів компанії після завершення інспекції.

За підсумками торгів 20 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 2,63% і склав 13396,38 пункту. Курс долара до ієни опустився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,32 ієни і складав на закритті фондових торгів 97,35 ієни/дол.