ua en ru

Фондові торги в Японії 19 жовтня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,35%

Фондові торги в Японії 19 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,35%. Незважаючи на суперечливу ситуацію в Європі, більшості японських компаній вдалося закінчити сесію в зеленій зоні.
Зокрема, напередодні в британській пресі з'явилася інформація про те, що Німеччина і Франція досягли угоди про чергове розширення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Згідно з опублікованими даними, обсяг EFSF залишиться на рівні 440 млрд, однак "ефективна кредитоспроможність" фонду може бути збільшена до 2 трлн євро. Проте пізніше настрій інвесторів був затьмарений рішенням міжнародного рейтингового агентства Мoody's знизити суверенний кредитний рейтинг Іспанії з Aa2 до A1. На думку експертів, економіка Іспанії недостатньо захищена від нестабільності на фінансових ринках і можливих ризиків погіршення економічної ситуації в єврозоні, а банківська система країни обтяжена великою зовнішньою заборгованістю.
На цьому тлі котирування фінансового сектора Японії протягом сесії коливалися між "плюсом" і "мінусом". До закриття торгів акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ подорожчали на 0,9%, а його конкурента Sumitomo Mitsui - на 0,1%.
Через невелике зміцнення ієни по відношенню до долара змішана динаміка спостерігалася серед японських експортерів. Автомобільні концерни країни продемонстрували незначне зростання: акції Honda Motor подорожчали на 0,3%, а найбільшого в світі концерну Toyota Motor - на 0,1%.
Тим часом, більшість виробників електроніки завершили сесію в "мінусі". Котирування Toshiba опустилися на 2,4%, а виробника цифрових камер Nikon - на 1,8%. В основному представники сектора відреагували на звіт американської компанії Apple, опублікований раніше сьогодні. Незважаючи на зростання чистого прибутку за підсумками 2010-2011 фінансового року на 85%, показник розійшовся з очікуваннями аналітиків вперше за шість років.
За підсумками торгів 19 жовтня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 30,63 пункту (-0,35%) і склав 8741,91 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,11 ієн і склав на закритті торгів 76,74 ієни/дол.