ua en ru

Фондові торги в Японії 19 серпня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,79%

Фондові торги в Японії 19 серпня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,79%: біржа відіграла падіння, що відбулося на початку сесії на тлі тенденції до ослаблення ієни по відношенню до долара. Водночас інвестори проявляли стриманість, чекаючи новин, які б сприяли подальшому зростанню ринку. Невисокий обсяг угод пояснюється і сезонними факторами: серпень традиційно є місяцем відпусток і канікул.

Зовнішній фон характеризується зниженням котирувань на американських біржах, що також робить деякий тиск на котирування.

Курс ієни продовжував відступати від семинедельного максимуму на рівні 95,81 ієни/дол., досягнутого 8 серпня 2013 р., і наблизився до кінця торгової сесії до позначки в 97,50 ієни/дол., що підтримало котирування компаній-експортерів, традиційно виграють від ослаблення національної валюти.

Зростанням капіталізації відзначилися і нафтогазові компанії: у цілому індекс, що відображає стан сектора, піднявся за підсумками торгів на 2,5%, продемонструвавши найбільший помітне зростання серед всіх секторів, представлених на біржі. Підвищенню індексу сприяло зростання цін на нафту по обидві сторони Атлантики на тлі заворушень на Близькому Сході.

Одночасно зниження котирувань демонстрували транспортні компанії: папери найбільших авіаперевізників країни - Japan Airlines Co. і ANA Holdings Inc. - Подешевшали на 1% і 1,3% відповідно, акції залізничного оператора Cantral Japan Railway Co. - на 1%.

Зростанням котирувань завершилися торги для японської електроенергетичної компанії Tokyo Electron (+2,8%) і телекомунікаційної Softbank (+2,6%).

Найсильніший зниження вартості паперів у складі індексу Nikkei було зафіксовано у оператора АЕС "Фукусіма" Tokyo Electric Power (-3,72%), японської сталеливарної Japan Steel Works (-2,37%) і хімічних Mitsubishi Chemical (-2,66%) і Sumitomo Chemical Co. (-0,83%).

За підсумками торгів 19 серпня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,79% і склав 13758,13 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,03 ієни і складав на закритті фондових торгів 97,64 ієни/дол.