ua en ru

Фондові торги в Японії 18 вересня завершилися зростанням індексу на 1,35%

Фондові торги в Японії 18 вересня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,35%, досягнувши рекордного значення за 8 тижнів. Основна причина такого росту - очікування незначного скорочення програми "кількісного пом'якшення" Федеральної резервної системи (ФРС) США у межах 10 млрд дол. Раніше трейдери побоювалися урізання програми не менше ніж на 15 млрд дол.

До початку наступної торгової сесії в Токіо 19 вересня завершиться дводенне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Минулого тижня з'явилася інформація про передбачуване зниження щомісячних стимулюючих вливань ФРС з 85 млрд дол. до 70 млрд дол., що стало головним чинником стримування зростання торговельних майданчиків по всьому світу. Однак 15 вересня стало відомо, що від претензій на посаду нового керівника ФРС відмовився Лоуренс Саммерс - активний прихильник скорочення виплат та жорсткої монетарної політики. Зростання фондових ринків після цієї новини був підтриманий потім 18 вересня, коли з'явилася інформація про можливе набагато меншому урізання виплат, ніж передбачалося раніше.

У лідерах зростання за підсумками торгової сесії 18 вересня знаходяться акції японських фірм, що займаються виробництвом електроніки. Так, папери компанії Pioneer Corp.. виросли в ціні на 9,7%, Tokyo Electron - на 5,3%. Високий зростання спостерігається і в фінансовому секторі: холдинг Sumitomo Mitsui збільшив свою ринкову капіталізацію на 7,1%, фондовий брокер Matsui Securities - на 5,3%.

Найбільше падіння котирувань продемонстрували акції металургійної компанії Dowa і великого розробника відеоігор Konami - на 2% у кожної з фірм. Також знизилася на 1,8% ринкова капіталізація будівельної корпорації Taisei.

Котирування акцій японських автоконцернів показали досить впевнене зростання. Ціна паперів Toyota Motor зросла на 1,4%, акції Nissan Motor трохи подорожчали, додавши в ціні 0,2%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 1,7%, Mitsubishi Motor Corp. - на 2,1%.

За підсумками торгів 18 вересня 2013 р. індекс Nikkei додав 193,69 пункту (+1,35%) і склав 14505,36 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,09 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,22 ієни/дол.