ua en ru

Фондові торги в Японії 18 жовтня закрилися невеликим зниженням індексу Nikkei на 0,17%

Фондові торги в Японії 18 жовтня 2013 р. завершилися без серйозних змін - Nikkei знизився на 0,17%. Після семиденного ралі інвестори на Токійській біржі перейшли до фіксації прибутку.

Основний вплив на трейдерів надавали вести з США. Ще на початку попередньої сесії 17 жовтня прийшла інформація про те, що дефолту американської економіки все ж був відвернений в останні години угодою сенату і палати представників.

Спочатку це викликало позитивну реакцію: торги 17 жовтня 2013 р. в Токіо завершилися в плюсі на 0,83%. Однак пізніше на всіх світових майданчиках інвестори перейшли до "обережного песимізму", оскільки домовленість американських політиків - це швидше відстрочення, а не вирішення проблеми.

Суть угоди в наступному: палата представників і сенат США домовилися про продовження фінансування держапарату в поточних обсягах, але тільки до 15 січня 2014 р. "Стелю" держборгу також було тимчасово відмінено, щоб Мінфін встиг провести всі необхідні плати і підготуватися до екстраординарних мір". Ці заходи знадобляться після 7 лютого 2014 р. - тоді поріг державного боргу буде знову введений на тому рівні, до якого рівень держборгу до того часу дійде.

У такій подвійності полягає причина деякій невпевненості трейдерів, що виразилося в невеликому зниженні індексу Nikkei. Змішане вплинули на торги і свіжі дані по китайській економіці. КНР продовжує показувати зростання, який, проте, знаходиться в межах прогнозів аналітиків.

Безсумнівно негативною новиною можна назвати зростання числа жертв тайфуну "Вифа": за останніми даними, оприлюдненими якраз на початку торгів у Токіо, від стихії загинули щонайменше 19 осіб, тоді як напередодні повідомлялося про 13 жертв.

У трійці лідерів за підсумками торгової сесії знаходяться компанії сектора електроніки. Це великий виробник напівпровідників Sumco (+6,9%), виробник електроніки (в першу чергу кондиціонерів) Daikin (+4,0%) і виробник телекомунікаційних пристроїв OKI (+3,9%).
У "червоній" зоні завершили свою сесію акції верстатобудівного концерну Amada (-3,1%), виробника автомобільних шин Yokohama Rubber (-3,0%), а також виробник побутової електроніки Pioneer (-2,8%).

Котирування японських автовиробників також показують зростання разом з ринком. Ціна паперів Toyota Motor знижується на 1,0% (на тлі звісток про відкликання майже 900 тис. автомобілів через можливі протікання в системі кондиціонування салону), акції Nissan Motor подорожчали на 0,5%. Honda Motor зменшила свою ринкову капіталізацію на 0,3%, цінні папери Mitsubishi Motors Corp. знизилися в ціні також на 0,3%.

За підсумками торгів 18 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 24,97 пункту (-0,17%) і склав 14561,54 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,02 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,03 ієни/дол.