ua en ru

Фондові торги в Японії 18 червня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,2%

Фондові торги в Японії 18 червня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,2% при збереженні волатильності, викликаної побоюваннями інвесторів щодо подальшої політики Федеральної резервної системи (ФРС) США з питання припинення стимулюючих заходів в рамках програми "кількісного пом'якшення".

Враховуючи невизначеність відносно питання програми QE3 ФРС, інвестори будуть приділяти пильну увагу дводенній зустрічі американського Центробанку, що стартує сьогодні ввечері. Від підсумків цієї зустрічі залежатиме подальша динаміка котирувань акцій на світових біржах, вважають аналітики.

Зазначимо, що напередодні біржовий індикатор Nikkei зріс майже на 3%. Позитивний настрій на японській біржі був пов'язаний із зростанням котирувань компаній "захисного" сектора, у тому числі харчових і фармацевтичних компаній, які в ході сесії 18 червня ц.р. перебували переважно в "мінусі".

Папери виробника електроніки Sony Corp. виросли в ціні на 4,5% на тлі інформації про те, що американський хедж-фонд Third Point, базується в Нью-Йорку, підвищив свою частку в японській компанії. Крім того, Third Point запропонував раді директорів Sony погодитися на часткове поділ розважального бізнесу компанії. Зазначимо, що на торгах 22 травня ц.р. акції японського виробника електроніки Sony Corp. злетіли в ціні через помилку перекладача японського видання. Згідно з інформацією, що з'явилася в японській пресі, яка і підняла котирування Sony на 11% на торгах у Токіо, компанія "схиляється прийняти пропозицію структури Third Point LLC (засновник і керуючий хедж-фонду Деніел Леб), що передбачає поділ розважального бізнесу конгломерату".

Підвищенням котирувань відзначилися автовиробник Toyota Motor Corp. (Котирування виросли на 0,7%), виробник споживчої електроніки Toshiba Corp. (Акції подорожчали на 1,3%), виробник фототехніки Fujifilm Holdings Corp. (Акції подорожчали на 0,8%), після того як брокери рекомендували інвесторам виконати пут опціон.

У складі індексу Nikkei зростанням котирувань відзначилися нафтовидобувна Inpex (+2,68%) і Вантажоперевізні Kawasaki Kisen (+3,24%). При цьому зниження котирувань продемонстрували компанії фармацевтичного сектора, включаючи Chugai Pharmaceuticals (-3,2%), і гірничодобувні компанії, такі як Mitsui Minig (акції подешевшали на 3,23%).

За підсумками торгів 18 червня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,2% і склав 13007,28 пункту. Курс долара до ієни практично не змінився, підвищившись по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,04 ієни, і становив на закритті фондових торгів у Токіо 94,92 ієни/дол.