ua en ru

Фондові торги в Японії 17 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,26%

Фондові торги в Японії 17 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,26% на фоні сприятливих макроекономічних новин із-за кордону. Позитив інвесторів пов'язаний, зокрема, з рядом статистичних даних, опублікованих напередодні в США і перевершили очікування аналітиків, передає РБК.
Нагадаємо, напередодні був опублікований ряд статистичних даних за підсумками січня 2011 р. У Зокрема, Міністерство торгівлі повідомило, що обсяг будівництва нових будинків у США за січень 2011 збільшився на 14,6% - до 596 тис. одиниць, перевершивши прогнози аналітиків, які чекали зростання на 540 тис. будинків. Одночасно з цим Міністерство праці США оприлюднило дані, згідно з якими промислові ціни за звітний період виросли на 0,8%, що співпало з очікуваннями аналітиків. З іншого боку, Федеральна резервна система (ФРС) США сьогодні повідомила, що обсяг промислового виробництва за аналогічний період знизився на 0,1% в порівнянні з попереднім місяцем. Аналітики очікували, що цей показник збільшиться на 0,5%. Однак у той же час в річному численні обсяг промислового виробництва в США в січні 2011 р. виріс на 5,2%.
Таким чином, незважаючи на зміцнення ієни по відношенню до долара, серед низки японських експортерів також спостерігалася позитивна динаміка. Зокрема, подорожчали акції великих японських автомобілебудівних компаній. Котирування Honda Motor і Nissan Motor виросли на 1,1%. Їх конкурент, найбільший в світі виробник автомобілів Toyota Motor, відзначився менш значним зростанням - 0,1%.
Крім того, додали і котирування виробників електроніки. Самим значним зростанням відзначилася найбільша в світі компанія з виготовлення цифрових камер Canon - її акції виросли на 3,9%. Папери її конкурентів Hitachi і Panasonic виросли на 1% і 0,4% відповідно.
Слідом за виробниками електроніки подорожчали акції машинобудівного сектора. Котирування його основних представників, Fanuc і Komatsu, підросли на 0,3% і 0,2%.
Позиції фінансового сектора Японії покращилися на тлі новин про те, що безнадійні борги японських банків повністю компенсовані. На цьому тлі акції найбільшого в країні Mitsubishi UFJ Financial виросли на 0,85%, а його конкурентів Sumitomo Mitsui Financial і Mizuho Financial - на 0,9% і 0,6% відповідно.
На фоні підвищення цін на нафтові ф'ючерси в лідери зростання вийшли котирування нафтовидобувних компаній Країни висхідного сонця. Зокрема, подорожчали акції таких провідних представників цієї галузі, як Inpex і Japan Petroleum Exploration, зростання склало 3% і 2,8% відповідно.
Для гірничодобувного сектора сесія закрилася різноспрямовано. Акції Sumitomo Metal Industries впали на 1%, в той час як папери його конкурентів Nippon Steel і JFE Holdings подорожчали на 1% і 0,4% відповідно.
За підсумками торгів 16 лютого ц.р. індекс Nikkei підвищився на 28,35 пункту (+0,26%) і склав 10836,64 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,1 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,57 ієни/дол.