ua en ru

Фондові торги в Японії 16 грудня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,62%

Фондові торги в Японії 16 грудня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,62%. Японські інвестори, подібно їхнім колегам по всьому світу, стурбовані подальшими кроками Федеральної резервної системи (ФРС) США. Побоюючись можливого початку скорочення програми "кількісного пом'якшення", багато гравців перейшли до фіксації прибутку.

Засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США почнеться вже 17 грудня і триватиме два дні. Одні інвестори впевнені, що сильна макроекономічна статистика кількох останніх тижнів підштовхне фахівців ФРС до рішення про початок скорочення QE3. Інші ж більше схиляються до думки, що, незважаючи на статистику, економіка Штатів ще занадто слабка для "обрізання" стимулюючих заходів, і фахівці ФРС це розуміють. Ще однією новиною, яка, на думку гравців, може підштовхнути ФРС до скорочення QE3, стало досягнення домовленості щодо бюджетного угоди на 2014 фінансовий рік, який почався в жовтні 2013р.

Незалежно від результату засідання, його результат стане відомий лише 18 грудня, а поки, як і передбачали аналітики, ринки світу будуть уважно стежити за розвитком ситуації і демонструвати волатильність.

Котирування телекомунікаційної компанії Sprint Corp., на 80% належить японської телекомунікаційної та корпорації Softbank, закрили п'ятничну торгову сесію в США підвищенням на 3,4%. Sprint Corp. обмірковує можливість поглинання більш дрібної конкуруючої T-Mobile, і угода з цього питання може бути досягнута вже в першому півріччі 2014 р. Котирування Softbank закрили торговельну сесію в Токіо зниженням на 3,2%.

Під тиском зміцніла ієни опинилися і котирування компаній, традиційно чутливих до курсу національної валюти. Серед них великі експортери автомобілів Honda Motor Co., котирування якого просіли на 2,8%, і Toyota Motor Corp., ринкова капіталізація скоротилася на 1,9%.

В аналогічному становищі опинилися і виробники електроніки та фототехніки. Так, папери Canon Inc., одержує значну частину своїх доходів за кордоном, стали легше на 0,6%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. скоротилася на 1,3%, акції Fujifilm Holdings подешевшали на 0,5%, а папери Panasonic Corporation втратили 1,6% від вартості.

Незважаючи на деяке зниження, провідний японський індекс з початку 2013 р. забезпечив собі досить сильні позиції. З початку поточного року він збільшився на 47%. Зараз індекс на шляху встановлення нового рекорду: у Nikkei є всі шанси продемонструвати самий значний річний підйом з 1972р .

За підсумками торгів 16 грудня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1,62% і склав 15152,91 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1 ієну і склав на закритті фондових торгів 102,76 ієни/дол.