ua en ru

Фондові торги в Японії 15 червня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,28%

Фондові торги в Японії 15 червня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,28%. Зростанню індикатора посприяли сприятливі статистичні дані зі США, а також корпоративні новини, передає РБК.
Нагадаємо, напередодні свої доповіді одночасно представили Міністерство праці та Міністерство торгівлі США. За даними цих відомств, промислові ціни в США в травні 2011 р. в порівнянні з попереднім місяцем виросли на 0,2%, а обсяг роздрібних продажів за аналогічний період знизився на 0,2% в місячному численні. Ці дані перевершили очікування аналітиків, які прогнозували підвищення промислових цін на 0,1% і зниження роздрібних продажів на 0,5% в місячному численні.
Крім того, на тлі ослаблення ієни по відношенню до долара вперед вийшли японські експортери. У першу чергу зростанням відзначилися автомобілебудівні концерни Країни висхідного сонця. Так, компанія Hino Motors продемонструвала підвищення котирувань на 4,4% після публікації прогнозу за доходами. Згідно з матеріалами концерну, за підсумками 2010-2011 фінансового року компанія продемонструє прибуток після збитків в III кварталі, завдяки повному відновлення виробництва після охопила країну в березні ц.р. стихійного лиха. На цьому тлі вгору пішли і котирування інших представників сектора: акції Honda Motor подорожчали на 2%, а її конкурентів Nissan Motor і Toyota Motor - на 0,8% і 0,6% відповідно.
Також могутнім зростанням відзначилася компанія Tokyo Electric Power Co.(TEPCO), оператор аварійної атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", що постраждала від руйнівних землетрусів і цунамі в березні ц.р. Напередодні японський уряд схвалив законопроект, в рамках якого воно планує допомогти компанії виплатити компенсації постраждалим від ядерної кризи в країні. На цьому тлі акції TEPCO злетіли в ціні на 32,1%.
За підсумками торгів 15 червня ц.р. індекс Nikkei підвищився на 26,53 пункту (+0,28%) і склав 9574,32 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,25 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,52 ієни/дол.