ua en ru

Фондові торги в Японії 14 листопада закрилися зростанням індексу Nikkei на 2,12%

Фондові торги в Японії 14 листопада завершилися впевненим зростанням індексу Nikkei на 2,12%.Оптимизм інвесторів по всьому світу став результатом ремарки Джанетт Йеллен - кандидата на посаду нового голови Федеральної резервної системи (ФРС) США. Напередодні офіційного виступу Йеллен, яка може зайняти крісло нинішнього глави ФРС Бена Бернанке вже 31 січня 2014 р., був поширений текст її мійбутньої промові перед банківським комітетом сенату. На її думку, у ФРС США "ще дуже багато роботи", а економіка країни все ще потребує підтримки. Інвестори розцінили подібні ремарки як знак того, що потенційний глава ФРС не буде поспішати зі скороченням програми кількісного пом'якшення.

Також сприятливо були сприйняті новини з Японії, де були опубліковані попередні дані по ВВП країни за III квартал. У річному численні зростання ВВП склало 1,9%, що дещо перевершило очікування аналітиків, які прогнозували зростання на 1,7%. В квартальному обчисленні ВВП збільшився на 0,5%, проти прогнозованого зростання на 0,4%. Незважаючи на те, що темпи зростання японської економіки в III кварталі сповільнилися, ВВП Японії вже протягом тривалого часу демонструє позитивну динаміку.

Позитивній динаміці торгової сесії також сприяло деяке просідання ієни, яке традиційно надає позитивний вплив на котирування крупних експортерів. На тлі просідання національної валюти папери великих експортерів, які отримують більшу частину свого прибутку за кордоном, кинулися до нових цінових висот.

Так, котирування виробника фототехніки Canon Inc зросли на 0,9%, акції Ricoh Co Ltd піднялися в ціні на 1,3%, папери виробника електроніки Fujifilm Holdings також подорожчали на 1,3%, ринкова капіталізація Panasonic Corporation виросла більш ніж на 4%, у той час як цінні папери Toshiba Corp стали важче майже на 1%.

Автовиробники, також істотно орієнтовані на зарубіжні ринки, відзначилися зростанням котирувань. Акції Toyota Motor подорожчали на 0,5%, ринкова капіталізація Nissan Motor Co зросла на 1,1%, в той час як цінні папери Honda Motor Co подорожчали на 0,9%.
Японські фінансові установи також торгувалися в "зеленому" полі. Папери Mizuho Financial Group подорожчали на 0,9%, папери Minato Bank подорожчали на 1,2%, котирування Nomura Holdings Inc піднялися на 2,7%, а акції Daiwa Securities подорожчали на 2,8%.

За підсумками торгів 14 листопада 2013 р. індекс Nikkei виріс на 2,12% і склав 14876,41 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,06 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,64 ієни/дол.