ua en ru

Фондові торги в Японії 12 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,23%

Фондові торги в Японії 12 листопада завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,23%. В ході попередньої сесії провідний японський індекс досяг двотижневі максимуми, основним приводом для чого стало ослаблення ієни.

На тлі ослаблій ієни в першу чергу традиційно "виграли" великі експортери. Акції великих виробників фототехніки та електроніки продемонстрували істотне зростання котирувань. Так, акції Canon Inc., одержує більшу частину своїх доходів за кордоном, додали в ціні 1,5%, котирування Ricoh Co. Ltd. піднялися на 2,5%, папери виробника електроніки Fujifilm Holdings подорожчали на 1%, ринкова капіталізація Panasonic Corporation зросла на 1,3%, в той час як Toshiba Corp. - на 1,7%.

Акції великих автовиробників, орієнтованих на зарубіжні ринки, також відзначилися зростанням котируванням. Акції Toyota Motor подорожчали на 1,1%, ринкова капіталізація Nissan Motor Co. зросла на 1%, в той час як цінні папери Honda Motor Co. подорожчали на 1,7%.

"Чим довше ієна утримується на низькому рівні, тим довше виграють експортери", - прокоментував Reuters ситуацію аналітик Daiwa Securities Хікару Сато. Тим не менш, фахівці відзначають, що головним каталізатором торгів залишаються очікування інвесторів щодо початку згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США програми "кількісного пом'якшення", яка довгий час слугувала надійною опорою для американської економіки. Сильні макроекономічні дані по американському ринку праці, опубліковані минулого тижня і свідчили про позитивні тенденції в американській економіці, можуть підштовхнути ФРС США до початку урізання програми вже в недалекому майбутньому.

Серед компаній, що відзначилися зростанням котирувань за результатами торгів, не можна не згадати японський рекламно-комунікаційний холдинг Dentsu Inc., ринкова капіталізація якого за підсумками сесії виріс на 5,4%. Приводом для цього послужило поліпшення власного прогнозу компанії щодо прибутку на фінансовий рік, що завершується в березні 2014 р. Планка була піднята до 65,6 млрд ієн, що виявилося істотно вище більш раннього прогнозу в 58,5 млрд ієн.

Будівельні компанії, навпаки, продемонстрували деяке просідання котирувань. Акції Obayashi Corp.. подешевшали майже на 3%, ринкова капіталізація Kajima Corp. скоротилася на 5,8%, а папери Shimizu Corp. втратили в ціні 0,4%. Приводом для цього стала публікація в газеті Nikkei, згідно з якою операційний прибуток Obayashi за квітень-вересень виявився нижчим за очікування ринку.

За підсумками торгів 12 листопада 2013 р. індекс Nikkei виріс на 2,23% і склав 14588,68 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,13 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,14 ієни/дол.