ua en ru

Фондові торги в Японії 11 червня 2012 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,96%

Фондові торги в Японії 11 червня 2012 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,96%. Головним чинником, який формував позитивний настрій інвесторів, стало вирішення ситуації в іспанському банківському секторі, а саме, оголошення про направлення Мадридом запиту на виділення фінансової допомоги від партнерів по єврозоні та отримання від Єврогрупи позитивної відповіді. Міністри фінансів країн - учасниць єдиного валютного простору зійшлися на можливості виділити Мадриду до 100 млрд євро.

Разом з тим експерти відзначають, що такого роду перепочинок буде короткостроковим, так як 17 червня ц.р. в Греції повинні відбутися позачергові парламентські вибори. У разі перемоги ліворадикальних партій сформований уряд, ймовірно, відмовиться від виконання раніше узгодженого плану надання фінансової допомоги на умовах скорочення бюджетних витрат.

Японські експортери, орієнтовані на європейські ринки, отримали додатковий стимул у вигляді ослаблення ієни до євро. Акції виробника електроніки Sony зросли в ціні на 3,15%, а його конкурента Toshiba - на 4,17%. Папери провідних у країні виробників цифрових камер Nikon і Canon також подорожчали - на 2,68% і 3,51% відповідно.

Для фінансового сектора Країни висхідного сонця торги завершилися різноспрямованим рухом. В "мінус" пішли котирування найбільшого фінансового інституту - Mitsubishi UFJ, акції втратили в ціні 2,3%, папери його конкурентів з "Великої трійки": Sumitomo Mitsui і Mizuho додали 1,2% і 1,68% відповідно.

Зростанням акцій закрили торговельну сесію компанії металургійного сектора. Папери Sumitomo Metal Industries подорожчали на 3,31%. Його конкуренти продемонстрували менш значне зростання: котирування Nippon Steel підвищилися на 2,38%, а JFE Holdings - на 2,95%.

За підсумками торгів 11 червня 2012 р. індекс Nikkei виріс на 165,64 пункту (1,96%) - до 8624,90 пункту. Курс долара до ієни склав на закритті торгів 79,63 ієни/дол.