ua en ru

Фондові торги в Японії 1 серпня завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,47%

Фондові торги в Японії 1 серпня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,47%. Основним приводом для такої позитивної тенденції, стало підведення результатів дводенного засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, а також обнадійливі макроекономічні дані з Китаю.

Японські трейдери, як і їхні американські колеги, в першу чергу чекали рішення ФРС щодо строків згортання програми "кількісного пом'якшення". Результат виявився швидше позитивним. ФРС не зробила кроків щодо згортання програми, зазначивши, що продовжує стежити за розвитком економічної ситуації в країні. ФРС відзначила позитивні тенденції в економіці США: збільшення обсягу інвестицій і зростання в секторі нерухомості, проте підкреслила, що, незважаючи на поліпшення ситуації на ринку праці, рівень безробіття все ще досить високий. Темп зростання американської економіки ФРС оцінила як "помірний". Ключова облікова ставка була збережена в діапазоні 0-0,25% річних, що співпало з більшістю прогнозів.

Порадували інвесторів і позитивні новини з КНР. За офіційними даними, індекс PMI у секторі обробної промисловості (Purchasing Managers Index/Індекс менеджерів із закупівель) склав 50,3 пункту, що виявилося вище як значення за попередній місяць(50,1 пункту), так і прогнозу в 49,9 пункту. Трейдери здебільшого очікували більш песимістичних результатів, і високе значення індексу, що свідчить про зростання китайської економіки, стало для них приємним сюрпризом, адже Китай є другим за величиною для Японії експортним ринком.

Увага інвесторів також залучено до корпоративних новин в цілому і до фінансової звітності японських компаній зокрема. Так, котирування виробника електроніки Panasonic Corp. піднялися на 6,8% після того, як компанія повідомила про збільшення операційного прибутку в квітні-червні на 2/3. Акції фінансової Mizuho Financial Group Inc. подорожчали на 4,9% у зв'язку з повідомленням про те, що її чистий прибуток виріс на 35%.

Однак далеко не всі компанії порадували інвесторів своєю квартальною звітністю. Так, цінні папери виробника електроніки Toshiba Corp. впали в ціні на 3,06% після повідомлення про квартальні збитки на тлі зниження продажів телевізорів і ПК. Вартість акцій японської скляної компанії Asahi Glass звалилася на 7,6%, причиною чого стало зниження власного прогнозу.

Після завершення торгової сесії за результатами фінансової діяльності за I квартал належить відзвітувати ряду компаній, серед яких виробники електроніки Sony Corp. і Sharp Corp., а також машинобудівна Suzuki Motor Corp. Напередодні звітності котирування Sony Corp. і Sharp Corp. піднялися на 1,74% і 1,73% відповідно, а ринкова капіталізація Suzuki Motor Corp. зросла на 3,28%.

За підсумками торгів 1 серпня 2013 р. індекс Nikkei піднявся на 2,47% і склав 14005,77 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,3 ієни і становив на закритті фондових торгів 98,33 ієни/дол.