ua en ru

Фондові торги в Японії 1 серпня завершилися пониженням індексу Nikkei на 0,61%

Фондові торги в Японії 1 серпня 2012 р. завершилися пониженням індексу Nikkei на 0,61% напередодні рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США по рівню базової облікової ставки за підсумками засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Більшість аналітиків розчарували інвесторів прогнозами про те, що ФРС, швидше за все, відкладе оголошення третього раунду кількісного пом'якшення, в рамках якого вона може скуповувати державні і іпотечні борги на суму 600 млрд дол., як мінімум до вересня ц.р.

Також можуть не виправдатися очікування інвесторів відносно засідання Європейського центробанку (ЄЦБ), наміченого на 2 серпня ц.р., оскільки Німеччина напередодні в черговий раз підтвердила, що не підтримає виділення банківської ліцензії для Європейського стабілізаційного механізму (ESM), задуманого як постійно діючий антикризовий фонд єврозони.

Великі надії на засідання ЄЦБ викликані зробленою минулого тижня заявою глави банку Маріо Драгі про те, що ЄЦБ готовий до будь-яких дій в рамках його повноважень для порятунку євро, що стосується, зокрема, боротьби з невиправдано високою прибутковістю по держпаперах країн валютного блоку.

Негативним фоном для торгів сесії виступили і макроекономічні новини з КНР, де індекс ділової активності в промисловості в липні поточного року досяг рекордно низького рівня за останні вісім місяців.

Корпоративні новини послужили причиною падіння котирувань на 7,1% виробника будівельної техніки Komatsu після того, як компанія переглянула у бік пониження прогноз по прибутку на 2012 р. через скорочення попиту на будівельну техніку в Китаї і Індонезії. По аналогічних причинах акції основного конкурента Komatsu - компанії Sumitomo Heavy Industries - подешевшали на 14,8%.

Папери автовиробника Honda Motor впали в ціні на 5,7% після того, як компанія відзвітувала про операційну прибули, що не виправдала очікування ринку.

Підтримку ринку подали такі компанії, як виробник електроніки Panasonic і телекомунікаційна Softbank. Panasonic, чиї акції виросли в ціні на 6,96%, представив вдалу фінансову звітність, а Softbank, що наголосився зростанням котирувань на 5,8%, оголосив про виплату дивідендів і підвищення тарифів.

За підсумками торгів 1 серпня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 53,21 пункту (-0,61%) - до 8641,85 пункту. Курс долара до ієни знизився приблизно на 0,01 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,11 ієни/дол.

Нагадаємо, ринок акцій в Японії 31 липня закрився зростанням індексу Nikkei на 0,69%.