ua en ru

Фондові торги в США завершилися 21 жовтня незначним зростанням провідних індексів

Торги на американських фондових майданчиках завершилися 21 жовтня 2010 р. незначним підвищенням провідних індексів на змішаному новинному фоні. На відкритті торгів індекс Dow Jones Industrial Average зріс майже на 1%, повернувшись на рівні пам'ятного вересня 2008 р. (банкрутство Lehman Brothers), проте потім в ході волатильної сесії зменшив обіги і закрився в плюсі лише на 0,4%. Інвестори, активно відігравши позитивну звітність компаній, зменшили апетити через сумніви в рішучості монетарної влади провести нову масштабну програму грошових вливань в економіку.
В останні місяці на ринках зростають спекуляції щодо другого раунду "кількісного пом'якшення" (так зване QE2), проте озвучені напередодні коментарі міністра фінансів США Тімоті Гайтнера навели гравців на думку, що новий раунд "друкування" грошей буде не настільки значним. "Натяки Т.Гайтнера на те, що долар не такий вже слабкий, як ми вважали, змушують вважати, що кількісне пом'якшення буде меншим, ніж очікувалося, - наводить CNN Money слова керуючого директора в компанії Canaccord Adams Дейва Ровеллі. - Ринки робили ставку на великі обсяги друку грошей, тому якщо вони виявляться меншими, це буде добре для долара, але погано для акцій".
В ході минулих торгів відносно слабко виглядали папери в енергетичному секторі, що було обумовлено зниженням цін на нафту. Акції нафтовидобувної Occidental Petroleum подешевшали на 2,7%, папери ConocoPhillips втратили 0,2% вартості. Акції ExxonMobil і Chevron зросли менш ніж на 0,5%. Ф'ючерси на американську легку нафту в Нью-Йорку завершили торгову сесію зниженням майже на 2 дол., встановившись нижче за позначку в 81 дол./бар.
Корпоративна звітність вибірково слугувала драйвером зростання. Акції McDonald's Corp. подорожчали на 1,3%, після того як компанія відзвітувала про зростання чистого прибутку на 10% - до 1,39 млрд дол. Квартальний прибуток на акцію McDonald's перевищив консенсус-прогнози (1,32 дол. проти 1,25 дол.).Акції оператора онлайн-аукціону eBay Inc. підскочили в ціні на 6%, після того, як результати компанії перевищили очікування аналітиків. Перевізник вантажів UPS і виробник дорожньо-будівельної техніки Caterpillar перевершили консенсус-прогнози як по прибутку, так і з виручки, проте їх котирування знизилися за підсумками сесії (-0,1% і -1,2%).
За підсумками торгів 21 жовтня індекс Dow Jones зріс на 38,6 пункту (+0,35%) - до 11146,57 пункту, індекс S&P - на 2,09 пункту (+0,18%) - до 1180,26 пункту, а індекс Nasdaq - на 2,28 пункту (+0,09%) - до 2459,67 пункту.