ua en ru

Фондові торги в США закрилися упевненим зростанням основних індексів

Фондові торги в США завершилися 10 вересня 2013 р. упевненим зростанням основних індексів на тлі корпоративних новин, а також сприятливої міжнародної обстановки.

Серед факторів, що вплинули на ринок, у першу чергу варто назвати спад напруженості навколо громадянської війни в Сирії: ескалація конфлікту наприкінці серпня - початку вересня і можливе залучення в нього США привели до високої волатильності ринку, тоді як зараз з'явився реальний шанс дипломатичного врегулювання ситуації. Ініціатива Росії передати сирійське хімзброю під міжнародний контроль знайшла підтримку і Сирії, і міжнародного співтовариства, що відсуває можливу військову операцію США в Сирії на невизначений термін.

Трейдери були натхнені новинами з Азії, які свідчать про стабілізацію китайської економіки. Промислове виробництво КНР зросло в серпні 2013 р. на 10,4% по відношенню до аналогічного періоду попереднього року - це найвищий показник за 17 місяців. Крім того, за підсумками серпня були перевищені початкові прогнози щодо зростання роздрібних продажів і фіксованих капіталовкладень в Китаї.

Увага інвесторів була також прикута до презентації компанії Apple в Купертіно, на якій були представлені дві нові моделі смартфонів компанії: iPhone 5S і бюджетний варіант iPhone 5C. Незважаючи на те, що новинки були прийняті експертами і журналістами позитивно, за підсумками сесії акції Apple подешевшали на 2,3%. Проте варто відзначити, що в цілому цінні папери Apple знаходяться в позитивному тренді - за останні два місяці акції компанії додали в ціні майже 20%.

Також трейдери активно відіграють новину про прийдешні перестановки в складі провідного фондового індексу Dow Jones Industrial Average (DJIA). Керуюча індексом компанія S&P Dow Jones Indices оголосила перед відкриттям торгів у США, що з 23 вересня 2013 р. в розрахункову базу DJIA увійдуть акції виробника спортивного одягу та взуття Nike, платіжної системи Visa і банку Goldman Sachs, які замінять у складі індексу папери алюмінієвої корпорації Alcoa, IT-компанії Hewlett-Packard (HP) і фінансового гіганта Bank of America. На цьому тлі акції Nike за підсумками сесії подорожчали на 2,2%, Visa - на 3,4%, а Goldman Sachs - на 3,5%.

За підсумками торгової сесії 10 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 127,94 пункту (+0,85%) - до 15191,06 пункту, індекс S&P виріс на 12,28 пункту (+0,73%) - до 1683,99 пункту, індекс Nasdaq піднявся на 22,84 пункту (+0,62%) - до 3729,02 пункту.