ua en ru

Фондові торги в США закрилися 8 жовтня помітним зниженням індексів

Фондові торги в США завершилися 8 жовтня 2013 р. значним зниженням індексів близько 1-2%. Трейдери не бачать ніяких ознак поліпшення ситуації в переговорах між республіканцями і демократами з двох найгостріших питань: прийняття бюджету на 2014 р. і підвищення стелі держборгу.

"Шатдаун" держапарату США серйозно затягується, і це безумовно позначиться на економічних даних. За підрахунками аналітиків, кожен тиждень тимчасового часткового "відключення" уряду буде коштувати американському ВВП не менше 0,1%. Більш того, за оцінками Bank of America Merrill Lynch, на 15 жовтня (після двох тижнів шатдауна) ВВП США в IV кварталі втратить 0,5 процентних пункту зростання. Зараз же США вступають у дев'ятий день "шатдауна" без видимого кінця.

Великою проблемою для інвесторів є невизначеність: невідомо, хто з конгресменів-республіканців від різних партій готовий підтримати переговори і погодитися на поступки адміністрації демократів. На думку президента Барака Обами, в палаті представників його пропозицію затвердити бюджет і підвищити ліміт держборгу знайде відгук і буде прийнято. Спікер палати, республіканець Джон Бейнер, впевнений, що більшість буде на його боці і республіканці не розділяться на помірковану та консервативну фракції.

Як би те ні було, деякі експерти запевняють, що на цьому тижні в конгресі не затвердять ні бюджет, ні підвищення "стелі" держборгу. Тим часом, за прогнозами Мінфіну США, державний борг країни досягне свого порога не пізніше 17 жовтня 2013 р., а це вже четвер наступного тижня. Якщо на початку бюджетної кризи, коли ще залишалося досить часу, ринки показували "обережний оптимізм", то зараз мова вже йде про "обережному песимізмі".

За відсутністю скільки-небудь важливих макроекономічних даних інвестори відіграються на корпоративних новинах. Оператор великої мережі аптек McKesson Corp. знаходиться серед лідерів зростання (+3,2%) після повідомлення у ЗМІ про покупку великого конкурента - німецької компанії Celesio AG. До речі, на біржі у Франкфурті акції Celesio подорожчали на 20,9%.

Як не дивно, сильніше всіх знижується індекс NASDAQ. У його складі знижуються котирування TripAdvisor (-5,5%), Facebook (-6,7%), Google (-1,4%) і Yahoo! (-3,5%).

За підсумками торгової сесії 8 жовтня 2013р. індекс Dow Jones знизився на 159,71 пункту (-1,07%) - до 14776,53 пункту, індекс S&P знизився на 20,67 пункту (-1,23%) - до 1655,45 пункту, а індекс Nasdaq - на 75,54 пункту (-2,00%) - до 3694,83 пункту.