ua en ru

Фондові торги в США закрилися 21 липня зростанням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 21 липня 2010 р. зростанням провідних індексів, передає РБК. Після різкого спаду вже в перші години сесії на тлі "невдалої" корпоративної звітності компаній до закриття торгових майданчиків індикаторам вдалося відіграти свої позиції. Приводом для оптимізму стала заява американського Федерального резерву, що обіцяв стимулювати кредитування і збільшення будівництва в США.

В результаті котирування найбільших американських девелоперів закрилися в плюсі, не дивлячись на повідомлення Міністерства торгівлі США про те, що об'єм будівництва нових будинків в країні в червні 2010 р. в порівнянні з травнем знизився на 5% - до 549 тис. одиниць при прогнозі в 580 тис. одиниць. Так, котирування будівельних компаній D.R.Horton і Toll Brothers Inc. на закритті торгових майданчиків виросли на 4,21% і 4,44% відповідно, а їх конкурентів - Lennar Corp. і KB Home - на 6,30% і 7,36%. Акції Home Depot, найбільшого в світі рітейлера товарів для облаштування будинку, закрилися в плюсі на 3,18%.

Проте, головною темою 20 липня ц.р. стала корпоративна звітність американських компаній. Більшість з них не змогли порадувати учасників ринку своїми фінансовими показниками, проте ряду компаній все ж таки вдалося перевершити прогнози аналітиків. Зокрема, порадував інвесторів звіт один з найбільших світових виробників продуктів харчування і напоїв - PepsiСo, що вийшов 20 липня. Чистий прибуток PepsiСo в II кварталі 2010 р. склав до 1,6 млрд дол., у виручка за підсумками квітня-червня встановилася на рівні 14,80 млрд дол. В результаті позитивних квартальних показників котирування компанії виросли на 4,32%. Акції основного конкурента PepsiСo - компанії Coca-Сola за підсумками сесії подорожчали на 1,86%.

Одним з кращих звітів, що вийшли напередодні, на думку експертів, став звіт виробника мотоциклів Harley-Davidson Inc. Фінансові показники компанії, зокрема чистий прибуток за I півріччя 2010 р. у розмірі 104,48 млн дол. і виручка в 2,17 млрд дол., значно перевершили прогнози, на тлі чого котирування Harley-Davidson злетіли за підсумками сесії на 13,64%.

Вже після закриття торгових майданчиків свій фінансовий звіт представила компанія Yahoo! Inc., що володіє однойменним інтернет-пошукачем. Проте ще до виходу звіту учасники ринку будували вельми оптимістичні прогнози за фінансовими показниками Yahoo!, що привело до зростання котирувань компанії на 0,66%.

Також після торгів був опублікований звіт виробника "макбуков" і смартфонов iРhone - компанії Apple Inc., з яким у інвесторів також були зв'язані позитивні очікування, внаслідок чого цінні папери компанії подорожчали на 2,57%.

Зуміла відіграти втрачені на початку торгів позиції і одна з найбільших в США фінансових корпорацій - Goldman Sachs Group Inc. (+2,2%). Хоча фінансові показники компанії, представлені перед відкриттям торгів 20 липня, виявилися нижчими консенсус-прогнозів, позитивно учасники ринку сприйняли повідомлення про те, що Goldman Sachs досяг домовленості з властями США у справі про шахрайство з цінними паперами і обман інвесторів і виплатить 550 млн дол. для врегулювання процесу.

Менш вдало склалася сесія для виробника товарів для здоров'я людини, лікарських засобів і медичного устаткування Johnson&Johnson. Чистий прибуток J&J в I півріччі 2010 р. склав 7,97 млрд дол., а об'єм продажів в звітному періоді - 30,96 млрд дол., що виявилося нижчим за очікування і привело до зниження котирувань J&J на 1,66% за підсумками торгів.

У червоному секторі закрилися торги для акцій американського виробника побутової електротехніки Whirlpool (-2,91%) також на тлі корпоративного звіту. Фінансові показники компанії, зокрема чистий прибуток за I півріччі 2010 р. у розмірі 369 млн дол. і виручка в 8,8 млрд дол., виявилися гіршими за прогнози аналітиків.

Квартальні звіти одного зі світових лідерів в області виробництва комп'ютерної техніки International Business Machines (IBM) і другого за величиною в США виробника інтегральних мікросхем Texas Instrumentsinc, що вийшли ще 19 липня 2010 р. (після закриття торгів), також не виправдали прогнозів, на тлі чого котирування компаній за підсумками сесії впали на 2,50% і 3,05% відповідно.

За підсумками торгів 20 липня індекс Dow Jones виріс на 75,53 пункту (+0,74%) - до 10229,96 пункту, індекс S&Р - на 12,23 пункту (+1,14%) - до 1083,48 пункту, а індекс Nasdaq - на 24,26 пункту (+1,10%) - до 2222,49 пункту.