ua en ru

Фондові торги в США закрилися 11 листопада зниженням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 11 листопада 2010 р. зниженням провідних індексів. Відразу кілька факторів зумовили падіння зведених індикаторів і негативні настрої гравців. Так, розчаруванням для інвесторів стали фінансові звіти американських компаній, що не виправдали ринкові прогнози, не сприяла зростанню атмосфера саміту G20, де США не вдалося домовитися з Південною Кореєю за угодою про вільну торгівлю. Нарешті, падіння прибутковості за держоблігаціями Ірландії, Іспанії та Португалії знову поставило питання про боргові проблеми Європи, повідомляє РБК.
У результаті в червоному секторі завершилися торги по акціях найбільших американських банків. Котирування цінних паперів Bank of America Corp. і корпорації Citigroup Inc. впали на 1,59% і 1,36% відповідно, а акції Morgan Stanley і JPMorgan Chase & Co. подешевшали на 0,9% і 1,48%. Поступилися своїми позиціями акції банку Wells Fargo, що втратили в ціні 1,36%, а також оператора кредитних карток компанії American Express (-0,48%).
Подешевшати до закінчення торгів довелося і акціям американського авіабудівного концерну Boeing Со. Котирування цінних паперів компанії опустилися на 2,53% на тлі новин про те, що Boeing втратив вже вісім замовлень на новий пасажирський літак 787 Dreamliner через невдачі на тестових випробуваннях лайнера. Так, 10 листопада під час випробувального польоту сталося задимлення в хвостовій частині машини. При цьому перші поставки 787-х мали розпочатися ще в травні 2008 р. Однак, за останніми, але не остаточними даними, авіаперевізники розмістять нові машини цієї серії в своїх парках не раніше I кварталу 2011 р.
На 1% подешевшали акції американської медіакомпанії Viacom Inc., Що володіє такими брендами, як музичний телеканал MTV і кіностудія Paramount Pictures. Напередодні компанія відзвітувала про зниження чистого прибутку за 9 місяців 2010 р. до 854 млн дол., а виручки - до 9,34 млрд дол. Аналітики прогнозували більше значення фінансових показників, що і стало причиною розпродажів.
Вже після закриття торгових майданчиків свій фінансовий звіт представила одна з найбільших компаній індустрії розваг у світі - Walt Disney Co. Чистий прибуток Walt Disney за підсумками IV кварталу 2009-2010 фінансового року впав до 835 млн дол., а виручка - до 9740 млн дол. Ще до публікації звіту інвестори перебували в очікуванні даних показників, передчуваючи погіршення фінансового становища Walt Disney, що і призвело до зниження котирувань її акцій на 2,57%.
Проте "лідером" серед аутсайдерів до закінчення сесії опинився найбільший в світі виробник мережевого устаткування - Cisco Systems Inc. Причиною розладів гравців також став фінансовий звіт компанії. Показники прибутку Cisco в I кварталі 2010-2011 фінансового року в розмірі 1,93 млрд дол. і виручки в 10750 млн дол. не виправдали ринкових очікувань, як і прогноз на II квартал поточного фінансового року, в результаті чого котирування акцій Cisco звалилися на 16,21% на закритті торгів.
Подешевшали за підсумками сесії і папери інших представників технологічного сектора. Котирування акцій американського софтверного гіганта Microsoft знизилися на 0,97%, його конкурента Oracle - на 0,41%, а виробника комп'ютерних систем International Business Machines - на 0,76%.
Не стала успішною торгова сесія для найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa Inc. Акції компанії втратили в ціні 0,5%, після того як аналітики з BMO Capital Markets Ltd. знизили рекомендації по акціях Alcoa з "вище за ринок" до "на рівні ринку".
Між тим для інших гірничодобувників торги склалися куди успішніше завдяки зростанню цін на золото і промислові метали. Котирування найбільших у США сталеливарних компаній AK Steel і USSteel виросли на 1,12% і 0,36% відповідно, а мідьовидобувної компанії Freeport-McMoRan Copper - на 3,53%.
За підсумками торгів 11 листопада індекс Dow Jones знизився на 73,94 пункту (-0,65%) - до 11283,10 пункту, індекс Nasdaq впав на 23,26 пункту (-0,90%) - до 2555,52 пункту, а індекс S&P опустився на 5,17 пункту (-0,42%) - до 1213,54 пункту.