ua en ru

Фондові торги в США сьогодні відкрилися зниженням провідних індексів в середньому на 2%

Фондові торги в США 6 вересня 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів на 2% на тлі посилення стурбованості інвесторів ситуацією з борговою кризою в Європі і обстановки на торгових майданчиках Старого Світу. Зовнішній фон досить негативний - фондові торги в Європі відкрилися незначним підвищенням провідних індексів, але швидко перейшли в "мінус" і станом на 16:40 за київським часом максимальне зниження індексів досягає 1,4%. Результати попередньої торгової сесії в Європі (5 вересня) також не вселяють оптимізму (біржі відкрилися 5 вересня в мінусі на 2-3%, а завершили день падінням на 4-5%). Японський Nikkei за підсумками торгів 6 вересня втратив майже 2%.
При цьому в ринку відсутні стимули до зростання.
Нагадаємо, що напередодні американські біржі були закриті у зв'язку з Днем праці, так що вся увага інвесторів прикута до ситуації в Європі, де складається непроста ситуація. Незважаючи на те що глави європейських держав відхрещуються від імовірності повторної рецесії в економіці, оприлюднені сьогодні макроекономічні дані свідчать про протилежне. По відношенню до II кварталу 2010 р. зростання ВВП зони євро в II кварталі 2011 р., за уточненими даними, склало 1,6%. Тим часом аналітики чекали, що ВВП зросте на 1,7%.
На відкритті торгів котирування банківського сектора просіли: акції Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley і Wells Fargo втратили в ціні 5,4%, 6%, 4% і 2,5%, відповідно.
З корпоративних новин інвесторів зацікавило звістка про те, що американська високотехнологічна Dell планує партнерство з китайським інтернет-пошукачем Baidu Inc. у сфері розробки планшетних ПК і мобільних телефонів. Дані кроки спрямовані на завоювання китайського ринку, де домінують пристрої від Apple і Lenovo. Папери Dell знизилися в ціні на 1,4%, Apple - на 1,03%, їх конкурентів Hewlett Packard і Cisco Systems - на 5% і 2% відповідно.
Станом на 16:56 за київським часом, індекс Dow Jones знизився на 245,52 пункту (-2,18%) - до 11002 пункту, індекс S & P - на 24,45 пункту (-2,08%) - до 1148 пунктів , індекс Nasdaq - на 46,85 пункту (-1,88%) - до 2434 пункту.