ua en ru

Фондові торги в США відкрилися сьогодні зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних новин

Фондові торги в США 29 вересня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин. До початку торгової сесії були оприлюднені остаточні дані по ВВП США, які вразили інвесторів. У II кварталі 2011 р. ВВП США в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,3% в перерахунку на річні темпи (annual rate), хоча аналітики чекали, що ВВП країни в II кварталі 2011 р. виросте на 1,2%. Відзначимо, що попередні дані і зовсім свідчили про зростання на 1,0%.
Крім того, Міністерство праці США представило обнадійливі дані по числу первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття. Показник знизився до п'ятимісячного мінімуму (391 тис. звернень), що виявилося краще прогнозів аналітиків, що чекали значення показника на рівні 420 тис.
На тлі цих новин на відкритті торгів злетіли котирування банківського сектора, який чутливо реагує на макроекономічні новини та інформаційний фон. Папери Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase і Wells Fargo виросли в ціні на 3,25%, 4,4%, 4,87% і 2,82% відповідно.
Зазначимо, що до початку фондових торгів в США відбулася ще одна важлива подія, яка також могла надати підтримку ринку. Раніше сьогодні нижня палата парламенту Німеччини (бундестаг) проголосувала за розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), і у інвесторів знову з'явилася надія на те, що боргова криза в Європі все-таки буде вирішена.
На відкритті торгів, як і очікувалося, зростанням котирувань відзначилася компанія Alcoa Inc. (найбільший в США виробник алюмінію). Її котирування в ході торгової сесії в Європі демонстрували зростання більш ніж на 1%, що просигналізувало бажання інвесторів купувати цінні папери Alcoa. У той же час менш сприятливо складаються торги для другого за величиною в світі виробника мікропроцесорів для персональних комп'ютерів Advanced Micro Devices Inc., котирування якого впали на відкритті торгів майже на 11%. Раніше компанія знизила власний прогноз по прибутковості та продажів на III квартал 2011 р., пославшись на збої у виробничому ланцюжку.
Станом на 17:26 за київським часом індекс Dow Jones виріс на 209,53 пункту (+1,90%) - до 11220,43 пункту, індекс S&P піднявся на 15,38 пункту (+1,35%) - до 1166 , 57 пункту, а індекс Nasdaq підвищився на 13,23 пункту (+0,53%) - до 2503,95 пункту.