ua en ru

Фондові торги в США відкрилися різким підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися різким підвищенням провідних індексів, тоді як попередня торгова сесія закрилася падінням індексу Dow Jones нижче за психологічну позначку в 10000 пунктів, повідомляє РБК. Американські біржі відреагували на події на європейських торгах, які, у свою чергу, складаються надзвичайно вдало для більшості гравців європейського ринку. Це пов'язано з тим, що сьогодні Народний банк Китаю (ЦБ Китаю) оголосив, що продовжить інвестувати в боргові зобов'язання країн єврозони, спростувавши чутки, що тим самим розповсюдилися напередодні, про зміну структури його золотовалютних резервів. У заяві ЦБ Китаю йдеться, що європейський ринок був, є і буде одним з ключових напрямів капіталовкладень Державного валютного управління Китаю.
Негативним фоном для торгів, проте, послужила опублікована сьогодні статистика міністерств. Так, до початку торгів Міністерство торгівлі США відзвітувало про зростання ВВП США в реальному вираженні в I кварталі 2010 р. За уточненими даними, він склав 3% в перерахунку на річні темпи проти 3,5%, прогнозованих аналітиками. Крім того, міністерство праці країни сьогодні опублікувало менш життєстверджуючі, ніж очікувалося, дані по числу первинних вимог по виплаті посібника з безробіття за минулий тиждень. Воно знизилося на 14 тис. і склало 460 тис., тоді як аналітики чекали, що цей показник складе 435 тис.
Новини з Європи і набір макростатистики США роблять вплив на динаміку котирувань цінних паперів корпорацій банківського сектора. На відкритті сесії акції провідних американських банків торгуються в "зеленій зоні". Акції Bank of America подорожчали на 2,26%, Citigroup - на 4%, J.P.Morgan Chase&Co. - на 2,76, Goldman Sachs - на 2,27%.
Підтримку фондовому ринку подали новини сировинного ринку: сьогодні було зафіксовано значне зростання цін на нафту, які в ході торгової сесії досягали рівня в 73 дол./бар. Це підштовхнуло вгору акції енергетичних компаній. Цінні папери нафтових компаній ExxonMobil і ConocoPhillips на відкритті торгової сесії подорожчали на 2,34%, акції Chevron Corp. - на 3,05%, нафтосервісного підприємства Schlumberger - на 3%.
Крім того, сьогодні виросли ціни на метали, що підштовхнуло котирування гірничодобувних компаній. Вартість цінних паперів компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper & Gold виросли на 4,7%, золотовидобувної Newmont Mining - на 3%, алюмінієвого гіганта Alcoa - на 3,56%.
Інвестори проявили активність також по відношенню до цінних паперів компаній, що відзвітували до відкриття торгів. Сьогодні були опубліковані фінансові результати американського виробника ювелірних прикрас і ексклюзивних подарунків Tiffany & Co. Чистий прибуток в I кварталі 2010-2011 фінансового року виріс більш ніж удвічі і склав 64,43 млн дол. порівняно з аналогічним показником річної давності у розмірі 24,34 млн дол. Сприятливі фінансові результати сприяли зростанню котирувань компанії на 7%.
Менш вдало торги склалися для американського виробника соусів і кетчупів H.J.Heinz Co. Він представив фінансовий звіт, згідно з яким чистий прибуток компанії за 2009-2010 фінансовий рік знизився на 6,3%, - до 864,9 млн дол. проти прибутку в 923,1 млн дол., отриманою за попередній рік. Представлені результати не змогли виправдати прогнозів аналітиків, внаслідок чого акції компанії подешевшали на 0,43%.
Станом на 18:10 за Києвом індекс Dow Jones зріс на 208,96 пункту (+2,09%) - до 10183,51 пункту, індекс S&P - на 171,34 пункту (+1,48%), до 11715,24 пункту, індекс Nasdaq - на 59,19 пункту (+2,7%), до 2255,07 пункту.