ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 26 січня зростанням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 26 січня 2011 р. зростанням провідних індексів. Певний вплив на гравців надає недавнє оптимістичне виступ президента США Барака Обами. У ході свого звернення до конгресу США американський лідер торкнувся цілий ряд важливих питань, серед яких як намір і далі "перезавантажувати" відносини з Росією, так і плани скасувати податкові пільги для великих компаній США, повідомляє РБК.

Тим не менш, у даний час динаміку звідних індикаторів визначає все ж сезон корпоративної звітності - ще до початку торгів відразу кілька найбільших американських компаній представили свої фінансові показники за підсумками 2010 р. і IV кварталу. Частині з них вдалося зробити сприятливе враження на учасників ринку, однак не для всіх компаній сьогоднішня сесія стартувала в "зеленій" зоні.
Однією з перших свої результати представила одна з найбільших американських страхових компаній WellPoint. Як повідомлялося, чистий прибуток у 2010 р. впала до 2,89 млрд дол., а виручка знизилася до 58,8 млрд дол. Тим не менш, даними показниками вдалося перевершити прогнози експертів, що дозволило котируванням WellPoint піднятися на 0,9%.

Також свій звіт представила нафтогазова корпорація ConocoPhillips. Трейдерів порадував зростання чистого прибутку в IV кварталі 2010 р. до 2,04 млрд дол., а сукупної виручки ConocoPhillips - до 53210 млн дол. Крім того, за винятком доходів від продажу активів і ряду списань, прибуток на акцію ConocoPhillips за IV квартал 2010 р. склав 1,32 дол., що в цілому збігається з ринковими прогнозами. Дані показники дозволили паперів компанії зміцнитися в ціні на 1,6%.

Не менш успішно виступила найбільша в США незалежна нафтопереробна компанія Valero Energy Corp. Згідно зі звітом, чисті збитки на акцію в IV кварталі 2010 р. склали 0,77 дол / акція, що виявилося значно нижче аналогічного показника роком раніше у розмірі 2,51 дол. / акція. Ринок відреагував на звіт Valero Energy зростанням котирувань компанії на 2,2% на відкритті торгових майданчиків.
Поздее відзвітувала американська багатопрофільна корпорація United Technologies Corp. (UTC). Згідно зі звітом UTC, чистий прибуток за підсумками минулого року виросла до 4,37 млрд дол, а обсяг продажів за той же період піднявся до 54320 млн дол. Однак, незважаючи на зростання прибутку, ринок чекав від UTC більш значних результатів. У перші години торгів акції компанії просіли в ціні на 0,3%.

Також сьогодні опублікувала свої фінансові показники американська компанія United Continental Holdings Inc., Утворена в результаті злиття авіаперевізників United Airlines і Continental Airlines. У 2010 р. чистий прибуток склав 854 млн дол. в порівнянні з чистими збитками на 718 млн дол. за 2009 р. Виручка об'єднаної авіакомпанії досягла 34 млрд дол. Трейдери дуже натхненно сприйняли звіт United Continental, і папери компанії подорожчали на 3,7% вже в перші години торгів.
Крім United Continental, представив свій звіт ще один представник авіаційної галузі - один з найбільших у світі авіабудівних концернів Boeing (-3,7%). Однак тут котирування компанії демонструють спадну динаміку, провиною чому стало зниження чистого прибутку в IV кварталі 2010р. до 1,16 млрд дол., а виручки - до 16550 млн дол. Тим не менш, скоригована квартальний прибуток Boeing на акцію склав 1,11 дол, що співпало з консенсус-прогнозом аналітиків.

Не обійшли стороною гравці і результати американського виробника оргтехніки Xerox Corp. Чистий прибуток в 2010 р. склала 637 млн дол, а валовий прибуток - 7,5 млрд дол Результати виявилися значно гіршим за консенсус-прогнозу, що й послужило відчутного падіння котирувань Xerox на 8%.

Станом на 17:23 індекс Dow Jones виріс на 28,12 пункту (+0,23%) - до 12005,30 пункту, індекс S & P збільшився на 5,59 пункту (+0,43%) - до 1296,77 пункту , а індекс Nasdaq - на 15,80 пункту (+0,58%) - до 2735,05 пункту.