ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 15 жовтня ц.р. різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 15 жовтня 2010 р. різноспрямованим рухом провідних індексів, передає РБК. Відбувся довгоочікуванй виступ голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, який справив на учасників ринку сприятливе враження. Під час сьогоднішнього засідання Б.Бернанке заявив, що бачить різні шляхи для подальшого стимулювання національної економіки в світлі високого безробіття і низького зростання споживчих цін, що загрожують перерости в дефляцію.
Голова ФРС зазначив і на те, що Центробанк може збільшити свій портфель довгострокових цінних паперів. Крім того, Б.Бернанке припустив, що ФРС може скорегувати традиційне формулювання про те, що процентні ставки будуть залишатися на винятково низькому рівні "протягом тривалого періоду". За його словами, ФРС могла б підсилити цю обіцянку таким чином, щоб учасники ринку вважали, що ФРС має намір утримувати ставки на низькому рівні "протягом більш тривалого періоду, ніж того чекають ринки".
Однак негативом обернулися для ринку подані сьогодні статдані щодо американської економіки. Міністерство праці США в тон словами Б.Бернанке заявило лише про незначне зростання споживчих цін в країні у вересні 2010 р. Показник зріс на 0,1%, проти прогнозу зростання на 0,2%, а за винятком цін на продукти харчування та енергоносії, споживчі ціни у вересні ц.р. і зовсім не змінилися. Крім того, Мічиганський університет заявив про падіння індексу споживчої довіри в США в жовтні 2010 р. до 67,9 пункту проти прогнозу на рівні 69 пунктів.
На тлі статданих зі США, в мінусі сьогодні відкрилися торги для цінних паперів провідних американських банків. Так, котирування фінансової корпорації Citigroup у перші години роботи торгових майданчиків уже встигли впасти на 2,83%, а найбільшого в США Bank of America - на 5,6%. Втрачають свої позиції і такі фінансові інститути, як JPMorgan Chase і Morgan Stanley, чиї акції падають у ціні на 4,75% і 1,89% відповідно, а Goldman Sachs і Wells Fargo - на 0,34% і 3,56% відповідно.
До нижніх рядків біржового табло рухаються сьогодні котирування представників енергетичного сектору США за рахунок падіння цін на "чорне золото". З початку сесії котирування нафтового гіганта ExxonMobil знизилися на 0,63%, а його конкурентів - Chevron і ConocoPhillips - на 0,6% і 0,34% відповідно. Поступаються позиції акції нафтосервісних підприємств Halliburton Co. і Schlumberger, дешевшаючи на 0,63% і 1,09% відповідно.
Серед найбільш явних аутсайдерів сесії варто виділити американського виробника дитячих товарів - Mattel. Сьогодні компанія відзвітувала про чистий прибуток, яка за підсумками 9 місяців 2010 р. становить 359,7 млн дол., а валовий прибуток - 1,86 млрд дол. Інвестори без оптимізму сприйняли поданим показниками, в результаті чого котирування Mattel уже встигли впасти на 7,96%.
Розчаруванням для інвесторів сьогодні став звіт американського багатопрофільного концерну General Electric, який повідомив про падіння чистого прибутку на 18% - до 1,98 млрд дол. і зниження виручки на 5% - до 35,89 млрд дол. Незважаючи на те, що прибуток на акцію компанії становив 0,29 дол. (прогноз - 0,27 дол.), в цілому ситуація для концерну не краща, що і призвело до зниження вартості паперу GE на 4,78%.
Між тим, більш успішно складається ситуація для корпорації Google Inc., що володіє однойменним інтернет-пошукачем. Відразу після закриття торгів 14 жовтня ц.р., компанія відзвітувала про зростання чистого прибутку за III квартал 2010 р. до 5,96 млрд дол., а виручки - до 20,88 млрд дол. Опубліковані дані перевищили прогнози більшості експертів і забезпечили акцій Google впевнене зростання на 9,62% в перші години торгів.
Аналогічно з Google, свій звіт після закриття минулої сесії подав другий у світі виробник мікропроцесорів AMD. Так, обсяг продажів компанії в III кварталі ц.р. становив 1,62 млрд дол., що перевищило ринкові очікування, а чистий збиток - 118 млн дол. Однак на відміну від показників інтернет-гіганта, результати AMD не стали приємною несподіванкою для ринку, на тлі чого котирування компанії впали на 1,67% .
Ще однією високотехнологічною компанією, яка привернула увагу гравців напередодні, виявився найбільший в світі виробник жорстких дисків Seagate. Компанія повідомила, що неназваний інвестор претендує на її придбання за 7,5 млрд дол., за рахунок чого котирування Seagate в перші години торгів злетіли на 15,53%.
Станом на 17:35 за київським часом індекс Dow Jones впав на 78,45 пункту (-0,71%) - до 11016,12 пункту, індекс S & P - на 6,15 пункту (-0,52%) - до 1167 , 66 пункту, а індекс Nasdaq виріс на 5,35 пункту (+0,22%) - до 2440,73 пункту.