ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 11 березня переважно пониженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 11 березня 2011г. переважно пониженням провідних індексів на тлі подій в Японії, на яку обрушилося сьогодні вранці щонайпотужніше цунамі після найбільшого за 140 років землетрусу, магнітуда якого склала 8,8. В результаті стихійного лиха загинули сотні чоловік. Дещо заспокоює ринки лише той факт, що основні виробничі потужності і крупні міста Японії сильно не торкнулися катастрофою, хоча масштаб руйнувань величезний. Поки ніхто не намагається підраховувати збитки, оскільки Японію все ще "трясе".
Крім того, гравці фондового ринку продовжують стежити за ситуацією на Близькому Сході, яка все ще далека від розрядки. Напередодні один з синів лівійського лідера Муаммара Каддафі заявив в інтерв'ю британським ЗМІ, що уряд країни готовий почати повномасштабну військову операцію по придушенню сил опозиції. Він також додав, що війська не здадуться, навіть якщо в ситуацію втрутиться Захід. Проте ще більші побоювання викликає той факт, що політична криза пошириться на інші близькосхідні країни, зокрема - на Саудівську Аравію, що викличе новий виток зростання цін на нафту.
Додатковий тиск на фондовий ринок чинять новини з КНР. Інфляція в країні в лютому 2011 р. склала 4,9%, що перевищило чекання аналітиків і послужило приводом для занепокоєння інвесторів відносно подальшого зростання споживчих цін, не дивлячись на всі зусилля властей. Трейдери побоюються, що на цьому фоні Китай посилюватиме грошову політику.
На цьому фоні в "мінус" різко пішли провідні індикатори на фондових біржах Європи і Азії. Особливо помітна негативна динаміка спостерігалася на торгах в Японії, де більшість котирувань знижувалися ще до появи новин про стихійне лихо - в результаті на закритті індекс Nikkei впав на 1,7%. Тим часом на відкритті американських фондових торгів спостерігаються спекулятивні настрої, які декілька "штовхають" біржі вгору.
На відкритті фондових торгів провідні американські банки продемонстрували змішану динаміку котирувань: акції Bank of America, US Bancorp і JPMorgan Chase знизилися в ціні на 0,35%, 0,22% і 0,1% відповідно, в той же час паперу Citigroup, Wells Fargo і Goldman Sachs подорожчали на 0,66%, 0,78% і 0,71% відповідно.
У "плюсі" відкрилися торги і для компаній нафтогазового сектора: акції ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips піднялися в ціні на 0,5%, 0,3% і 0,52% відповідно. Схожа динаміка спостерігається і серед гірничодобувних компаній: папери алюмінієвого гіганта Alcoa і медедобывающей Freeport McMoRan подорожчали на 0,2% і 1,44% відповідно. Відзначимо, що саме в секторі "сировинних" компаній спостерігається висхідна динаміка котирувань.
За станом на 16:53 кск індекс Dow Jones знизився на 10,90 пункту (-0,09%) - до 11968,56 пункту, індекс Nasdaq - на 1,70 пункту (-0,07%) - до 2699,06 пункту, при цьому індекс S&P піднявся на 0,50 пункту (+0,04%) - до 1295,78 пункту.