ua en ru

Фондові торги в США 9 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 9 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів, чому не завадили навіть побоювання інвесторів щодо силової розв'язки сирійського питання.

Світова громадськість продовжує чекати розвитку подій навколо інциденту з застосуванням у Сирії хімічної зброї. Президент США Барак Обама впевнений, що за загибеллю понад 1 тис. мирних жителів під Дамаском варто режим Башара Асада. Він намагається переконати в цьому як членів американського конгресу, яким належить або підтримати, або відхилити силові дії проти Сирії, так і американську громадськість, яка, пам'ятаючи більш ранній досвід США, без особливого оптимізму дивиться в перспективу втручання країни у черговий конфлікт на Близькому Сході.

Думки інших гравців на міжнародній арені також розділилися: у той час як Франція готова підтримати військові дії в Сирії, Великобританія відмовилася брати участь у можливій операції, втім, як і Німеччина. Не поділяють американську позицію по даному питанню і Китай з Росією, які розцінюють нанесення удару по Сирії, рішення про який фактично може бути прийнято тільки в обхід Ради Безпеки ООН, як грубе порушення норм міжнародного права.

Можливість початку "обмеженого" удару по Сирії посилила побоювання інвесторів, а також стала причиною високої волатильності цін на нафту, які залишаються надзвичайно чутливі до поточної міжнародно-політичної ситуації.

Також інвестори продовжують чекати запланованого на наступний тиждень засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США. Посередні дані по ринку праці в США стали індикатором уповільнення зростання американської економіки, а це може позначитися на рішення ФРС США щодо строків згортання програми "кількісного пом'якшення", віддаливши його на деякий час.

В полі корпоративних новин увага інвесторів привернуло повідомлення виробника продуктів харчування Smithfield Foods про те, що його угода про приєднання до китайської Shuanghui International отримала необхідне схвалення регуляторів. На цьому тлі котирування Smithfield Foods після офіційного відкриття торгів піднялися на 0,7%.

Також продовжили зростання котирування Facebook. Вартість акцій поступово наближається до свого рекордного значення в 45 дол./шт.

Котирування британської медичної компанії GlaxoSmithKline, папери якої також беруть участь в торгах в Нью-Йорку, на відкритті сесії опустилися на 0,3%. Трохи раніше компанія повідомила про продаж брендів двох своїх відомих напоїв для здорового харчування японської компанії Suntory Beverage & Food Ltd.

Ринкова капіталізація виробника смартфонів - компанії Blackberry зросла більш ніж на 3%, після того як з'явилася інформація про те, що найбільший інвестор компанії може розглядати можливість покупки Blackberry.

Станом на 18:33 мск індекс Dow Johnes підвищився на 81,05 пункту (+0,54%) - до 15003,55 пункту, індекс S&P піднявся на 7,55 пункту (+0,46%) - до 1662,76 пункту, індекс Nasdaq - виріс на 20,74 пункту (+0,57%) - до 3680,88 пункту.