ua en ru

Фондові торги в США 9 вересня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів на 2,3-2,5%

Фондові торги в США 9 вересня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів на 2,3-2,5%. Падіння котирувань у США відбулося слідом за різким відходом в "червону зону" основних європейських індикаторів. Побоювання інвесторів викликані чутками про можливий дефолт Греції: стало відомо, що Німеччина, один з основних власників суверенного боргу Греції, готує екстрений план допомоги банкам на випадок необхідності компенсації втрат від держоблігацій Афін. Крім того, на настрої інвесторів вплинула загальна негативна ситуація в Європі, а також відставка члена правління і ради керуючих Європейського центрального банку Юргена Штарка.

Крім того, негативний інформаційний фон забезпечив виступ глави Федеральної резервної системи (ФРС) країни Бена Бернанке, 8 вересня. Гравці фондового ринку розраховували, що глава ФРС оприлюднить нові кроки, спрямовані на стимулювання американської економіки, однак Бернанке цього не зробив, повідомивши лише, що ФРС має ряд інструментів, які може застосувати у разі потреби.

Песимістичний настрой інвесторів, викликаний коментарями глави ФРС, не зміг зламати навіть виступ Президента США Барака Обами, який 8 вересня представляв масштабний план підтримки ринку праці і боротьби з безробіттям.

Негативна динаміка на торгах 9 вересня спостерігалася в банківському секторі: папери Citigroup подешевшали на 4,2%, Morgan Stanley - на 3,4%, J.P.Morgan Chase - на 3,8, Wells Fargo - на 3,4%. Акції Bank of America впали в ціні на 3,2% на тлі інформації, що з'явилася в американській пресі про те, що рада директорів банку планує скоротити 40 тис. працівників в рамках першого етапу реструктуризації бізнесу.

Котирування ресторанної мережі Мcdonald's Corp. упали на 5,4% після звіту компанії про зростання загальносвітового продажу, який виявився менше очікуваного.

Папери енергетичних компаній Chevron Corp. і Alcoa Inc. подешевшали на тлі зростання курсу долара і відтоку інвестицій від ринку сировини.

За підсумками торгів індекс Dow Jones знизився на 303,68 пункту (-2,69%) - до 10992,13 пункту, індекс S&P опустився на 31,67 пункту (-2,67%) - до 1154,23 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 61,15 пункту (-2,42%) - до 2467,99 пункту.