ua en ru

Фондові торги в США 9 травня відкрилися зниженням провідних індексів приблизно на 1%

Фондові торги в США 9 травня 2012 р. відкрилися пониженням провідних індексів шосту сесію поспіль на тлі ситуації в Європі та підсумків парламентських виборів у Греції, які зробили перспективу дефолту реальною. Нагадаємо, що після минулих виборів партія "Нова демократія" не змогла домовитися з іншими політичними силами про формування коаліції. Відповідно з грецьким законодавством, право сформувати коаліцію перейшло до партії СІРІЗА, що посіла на виборах друге місце. Партія виступає за відмову від заходів жорсткої економії. У разі відмови від заходів жорсткої економії Афіни перестануть отримувати фінансову допомогу від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду.

Загроза ескалації боргової кризи в єврозоні не відпускає інвесторів, утримуючи світові біржі на негативній території.

На тлі політичної нестабільності в Греції та за відсутності позитивних стимулів американський банківський сектор на відкритті торгів опинився в "мінусі": котирування Bank of America, Citigorup, Wells Fargo, JP Morgan Chase втрачають в середньому 1,6%.

У той же час на позитивній території торги відкрилися для однієї з найбільших компаній індустрії розваг у світі - Walt Disney Co. - Акції якої ростуть в ціні майже на 2,35%. Після завершення попередньої торгової сесії компанія оприлюднила свій звіт за II квартал 2011-2012 фінансового року, який був з прихильністю сприйнятий ринком.

У "мінусі" торгуються котирування американської Human Genome Sciences, яка працює в сфері фармацевтики.

Капіталізація представника високотехнологічного індексу Nasdaq скорочується на 1,55% на тлі інформації про те, що британська фармацевтична GlaxoSmithKline Plc (GSK) планує зробити спробу недружнього поглинання компанії. З офертою, яка оцінює Human Genome в 2,6 млрд дол., GSK має намір звернутися безпосередньо до акціонерів компанії вже на цьому тижні після того, як ця пропозиція в минулому місяці було відкинуто радою директорів Human Genome.

Певний напрямок котируванням можуть задати і макроекономічні новини, які будуть оприлюднені пізніше сьогодні. Зокрема, мова йде про публікації даних по товарних запасах на складах оптової торгівлі США в березні і з комерційних запасів сирої нафти за чергову звітний тиждень. Статистика від Міненергетики США може вплинути на котирування нафтогазових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips, які на відкритті сесії перебувають на негативній території, втрачаючи більше 1%.

Станом на 17:09 за київським часом 9 травня індекс Dow Jones знизився на 136,76 пункту (-1,06%) - до 12795,33 пункту, індекс S & P - на 15,45 пункту (-1,13%) - до 1348,27 пункту, індекс Nasdaq - на 31,57 пункту (-1,07%) - до 2914,70 пункту.

Нагадаємо, торги в Європі 9 травня 2012 р. відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів з тенденцією до зниження під впливом різноманітних новин та зовнішнього фону.