ua en ru

Фондові торги в США 9 березня закрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 9 березня 2011 р. закрилися зниженням провідних індексів на тлі посилення геополітичної напруженості і пов'язаної з цим волатильності на сировинному ринку, хоча вийшли напередодні дані по комерційних запасів сирої нафти в США дещо відвернули увагу інвесторів від обстановки в Лівії, повідомляє РБК.

Згідно з доповіддю, опублікованою американським відомством, показник за тиждень із 26 лютого по 4 березня 2011 виріс на 2,5 млн бар. і склав 348,9 млн бар. На цьому фоні в нафтовому секторі спостерігалася негативна динаміка котирувань: акції ExxonMobil і Chevron знизилися в ціні на 0,26% і 1,57% відповідно, папери ConocoPhillips подешевшали на 0,36%. Схожа динаміка спостерігалася і серед котирувань нафтосервісних компаній Schlumberger і Halliburton. Їх акції втратили в ціні 1,45% і 0,98% відповідно.

У той же час сприятливо склалися торги для американських рітейлерів на тлі макроекономічних новин, зокрема - на тлі опублікованого напередодні доповіді Міністерства торгівлі по товарних запасах на складах оптової торгівлі в січні 2011 р. За звітний період показник виріс на 1,1%, що перевершило очікування аналітиків, які прогнозували зростання на 1%. Котирування акцій провідних представників сектора, Wal-Mart і Macy's, додали 1,14% і 3,04% відповідно.

Сприятливо на хід торгів вплинули і деякі корпоративні новини, хоча вони не змогли переважити загальний інформаційний негатив. Зокрема, акції Suntech Power Holdings, одного з лідерів в області сонячної енергетики, подорожчали на 1,89% після публікації квартального звіту. Результати компанії за IV квартал 2010 р. значно перевершили прогнози аналітиків, при цьому Suntech підтвердила прогноз на 2011 р. на колишньому рівні, який також знаходиться вищим за очікування експертів.

Відзначимо, що торги проходили на змішаному зовнішньому фоні: ринки акцій Європи напередодні відкрилися і закрилися в "мінусі", в той же час японський індекс Nikkei виріс на 0,65%. Попередню торговельну сесію американські біржові індикатори завершили на позитивній території. Позитивному настрою інвесторів сприяли також ослаблення тиску на ціни на нафту і заяви головного виконавчого директора Bank of America Брайана Мойнахан про те, що банк може отримувати щорічно від 35 млрд дол. до 40 млрд дол. прибутку до оподаткування.

За підсумками торгової сесії 9 березня індекс Dow Jones знизився на 1,29 пункту (-0,01%) - до 12213,09 пункту, індекс S & P - на 1,80 пункту (-0,14%) - до 1321,82 пункту , а індекс Nasdaq - на 14,05 пункту (-0,51%) - до 2751,72 пункту.