ua en ru

Фондові торги в США 9 грудня закрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 9 грудня закрилися переважно підвищенням провідних індексів (в незначний мінус пішов лише Dow 30). Оптимістичний настрій інвесторам задали макроекономічні новини, зокрема, дані Міністерства праці США, що повідомив, що число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 4 грудня 2010 р., в порівнянні з аналогічним показником попереднього тижня знизилося до 421 тис. Аналітики очікували, що цей показник складе 425 тис., повідомляє РБК.
Крім того, позитивно на настрій гравців фондового ринку вплинули останні новини з Японії та Австралії. Перш за все, порадували дані по ВВП Японії, які перевершили попередні прогнози уряду країни. ВВП Японії в III кварталі 2010 р., за остаточними даними, виріс на 1,1% в порівнянні з II кварталом ц.р., про це повідомив Інститут економічних і соціальних досліджень уряду країни. У річному численні зростання цього показника склало 4,5%.
Надихнуло гравців фондового ринку і повідомлення про те, що економічне зростання Австралії дозволило створити більше робочих місць у країні, ніж очікували аналітики (у листопаді ц.р. їх стало більше на 54,6 тис.).
На інформаційний фон підвищенням котирувань відреагували американські кредитні організації, включаючи Bank of America (+5,42%), Citigroup (+1,02%), JPMorgan Chase (+1,4%) і Wells Fargo (+2,38% ).
До закриття торгів на 1,43% подорожчали акції світового перевізника цінних вантажів і кореспонденції United Parcel Service (UPS). Раніше американська компанія повідомила, що планує підвищити дивіденди і почати програму викупу власних акцій.
У зв'язку з корпоративними новинами слід виділити ще одну компанію. Зокрема, напередодні свій фінансовий звіт представила Brown-Forman Corp. (виробник віскі марки Jack Daniel's). Компанія повідомила, що обсяг продажів за II квартал 2010-2011 фінансового року склав 906 млн дол., підвищившись на 1% в порівнянні з аналогічним показником роком раніше. На тлі опублікованого фінансового звіту, що перевершив очікування аналітиків, акції компанії подорожчали на 0,8%.
Між тим менш сприятливо склалися торги для хімічної компанії DuPont, акції якої подешевшали на 1,3%. Власний прогноз компанії на 2011 р. розчарував інвесторів, що позначилося на котируваннях DuPont. Відзначимо, що компанія входить у розрахункову базу індексу Dow 30. У складі Dow 30 спадну динаміку котирувань продемонстрували також машинобудівна 3М (-0,67%), виробник оргтехніки Hewlett Packard (-0,28%) і високотехнологічна IBM (-0,47%).
За підсумками торгів індекс Dow Jones знизився на 2,42 пункту (-0,02%) - до 11370,06 пункту, при цьому індекс S&P виріс на 4,72 пункту (+0,38%) - до 1233,00 пунктів, індекс Nasdaq піднявся на 7,51 пункту (+0,29%) - до 2616,67 пункту.