ua en ru

Фондові торги в США 8 листопада завершилися впевненим зростанням основних індексів

Фондові торги в США 8 листопада 2013 р. завершилися впевненим зростанням провідних індексів у середньому на 1,3%. Приводом до такого оптимізму стали, в першу чергу, макроекономічні дані по американській економіці.

Так, за даними Мінпраці США, незважаючи на "шатдаун" американського держапарату, на мінливу ситуацію з зайнятістю і з заявками на допомогу з безробіття, кількість створених в США робочих місць вщент розбило прогнози аналітиків. В жовтні 2013 р. цей показник склав 204 тис. місць проти очікуваних 120 тис. Звичайно, це не рекорд: приміром, у серпні 2013 р. це число дорівнювало 238 тис. робочих місць, найвищий результат за останні 12 місяців був у лютому 2013 р. (332 тис.). Тим не менш, впевнене зростання з вересневих 163 тис. виявився приємним сюрпризом для аналітиків, і для гравців ринку.

Разом з тим в поточній ситуації будь-які позитивні новини по американській економіці мають дві сторони: чим краще буде її стан, тим швидше Федеральна резервна система (ФРС) США приступить до скорочення стимулюючої програми "кількісного пом'якшення", чого так побоюються інвестори. Багато експертів прямо вказують на те, що розмови про урізання цієї програми ставали основною причиною зниження на біржі в Нью-Йорку за останній рік.

Крім того, Мінторг США опублікував дані по доходах і витратах населення за вересень 2013 р. Доходи зросли на 0,5%, а витрати - на 0,2%, що приблизно співвідносилося з очікуваннями експертів. При цьому індекс споживчих очікувань у жовтні дещо знизився.

Що стосується корпоративних новин, то погляди трейдерів і раніше звернені на котирування сервісу мікроблогінгу Twitter. Дебютувавши 7 листопада на біржі NYSE, папери компанії показали безпрецедентне зростання на 73% за підсумками сесії. Тим не менш, 8 листопада ринкова капіталізація Twitter знизилася на 7,2%. Самі інвестори пов'язують це з фіксацією прибутку після стрімкого злету котирувань акцій компанії. Варто відзначити, що сам Twitter поки звітує про збитки.

Крім того, цінні папери рітейлера Gap серйозно подорожчали після позитивного звіту про жовтневі продажі (+9,8%). Інша мережа ритейлерських магазинів, Abercrombie & Fitch, навпаки, попередила про можливий перегляд даних по продажах. Котирування акцій компанії, незважаючи на це, все одно помітно зросли (+4,2%). У "червоній" зоні (-1,3%) перебувають акції виробника електрокарів Tesla Motors, після звістки про самовозгорании третього за два місяці автомобіля, виробленого цією фірмою.

За підсумками торгової сесії 8 листопада 2013 р. індекс Dow Jones виріс на 167,80 пункту (+1,08%) - до 15761,78 пункту. Індекс S&P піднявся на 23,46 пункту (+1,34%) - до 1770,61 пункту, а індекс Nasdaq - на 61,90 пункту (+1,60%) - до 3919,23 пункту.