ua en ru

Фондові торги в США 8 червня 2011 р. завершилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 8 червня 2011 р. завершилися пониженням провідних індексів шосту сесію підряд. Не врятувала положення і публікація "Бежевої книги" (економічний огляд ФРС, дайджест звітів 12 резервних банків, що входять у Федеральну резервну систему США), яку, в цілому, учасники ринку сприйняли з оптимізмом. Відзначимо, що коментарі, що містяться в "бежевій книзі" щодо темпів відновлення американської економіки різко контрастували з виступом голови Федеральної резервної системи США Бена Бернанке, що відбувся 7 червня.

Бернанке визнав, що темпи зростання економіки США сповільнилися, проте не дав вказівок щодо проведення додаткових заходів її стимулювання, що чимало розчарувало ринок. Аналітики відзначають, що від виступу Бернанке ніхто не чекав особливого позитиву. У той же час песимістичні нотки в заявах глави ФРС сприяли появі занепадницьких настроїв у трейдерів.

На цьому тлі на негативну територію перемістилися котирування американських банків: акції Bank of America, Citigroup і Wells Fargo подешевшали на 1,03%, 2,05% і 1,59% відповідно, папери Morgan Stanley опустилися в ціні на 1,48%. Відзначимо, що на динаміку котирувань Citigroup могла вплинути неофіційна інформація про те, що банк продав портфель приватних активів в інвестиційних фондах французької страхової компанії AXA Private Equity. Відповідно до публікації, що з'явилася в американській пресі, сума операції склала 1,7 млрд дол

У той же час в центрі уваги інвесторів у зв'язку із засіданням ОПЕК перебували котирування сировинного сектора. Після того, як представники країн ОПЕК не змогли досягти угоди по квотах на виробництво нафти на зустрічі у Відні 8 червня, ціни на нафту на біржах Нью-Йорка і Лондона знову піднялися, на тлі чого котирування нафтогазових Chevron, ExxonMobil і ConocoPhillips завершили сесію на позитивній території (+0,48%, +0,95% та +0,83%).

Тим часом багато компаній у складі індексу "блакитних фішок" продемонстрірвоалі спадну динаміку котирувань. Зокрема, це стосується до алюмінієвого гіганта Alcoa, акції якого подешевшали на 1.9% і високотехнологічної Cisco Systems (-1,6%).

За підсумками торгів 8 червня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 22 пункти (мінус 0,2%) - до 12049 пункту, індекс S & P опустився на 5,4 пункту (мінус 0,4%) - до 1280 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 26 пунктів (мінус 0,9%) - до 2675 пункту.