ua en ru

Фондові торги в США 7 жовтня завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 7 жовтня завершилися зниженням провідних індексів, причиною для чого залишаються побоювання інвесторів щодо американського "шатдауна і ризику дефолту.

Зниження індексів продовжується в міру наближення 17 жовтня - день, до якого американським законодавцям необхідно вирішити питання з підвищення "стелі" держборгу. В іншому випадку цей день може стати днем початку дефолту в США. Одні аналітики не вірять в реальність можливості дефолту, схиляючись до того, що політики скоординувавши зусилля, все-таки зможуть знайти вихід із ситуації. Інші ж, навпаки, вже починають оприлюднити безрадісні прогнози наслідків американського дефолту для країни і всього світу. У будь-якому випадку по мірі наближення "дедлайну" напруга лише посилюється.

Побоювання перед дефолтом посилюються на тлі "шатдауна": вже сім днів установи бюджетного сектора країни перебувають у замороженому стані, а сотні бюджетників знаходяться у вимушених безстрокових відпустках. Виною тому знову стали політичні розбіжності між демократами і республіканцями, які не змогли досягти угоди з основним фінансовим документом країни - бюджету на новий фінансовий рік, чим фактично позбавили сотні підприємств держсектора фінансування.

Очікування інвесторів трохи підігріваються швидким початком сезону корпоративної набряклості і низкою корпоративних новин. Так, вже сьогодні свої фінрезультати опублікує алюмінієвий гігант Alcoa, який традиційно відкриває" звітний період. Його котирування за результатами сесії і напередодні звітності піднялися на 0,1%.

Два американських банківських гіганта Jpmorgan Chase і Wells Fargo, який не так давно став найбільшим у світі банком по капіталізації американського банку, оприлюднюють результати своєї діяльності за квартал у п'ятницю, 11 жовтня. Акції Jpmorgan Chase просіли на 1,6%, а Wells Fargo - на 1,7%. В ході попередньої торгової сесії банківський сектор продемонстрував далеко не найкращу динаміку: акції Bank of America подешевшали на 1,7%, а ринкова капіталізація Citigroup скоротилася майже на 2%.

Папери проблемного виробника смартфонів BlackBerry додали в ціні 3,6%. Причиною для цього стала інформація про те, що компанія нібито зайнята активним пошуком покупця. Як повідомили ділові ЗМІ з посиланням на анонімних осіб, знайомих з ситуацією, на даному етапі виробник смартфонів веде переговори з німецьким виробником програмного забезпечення SAP, а також американськими Cisco Systems, Google Inc. Серед потенційних покупців також Intel, LG, Samsung та приватна інвесткомпанія Cerberus Capital. Поки не ясно, які з перерахованих компаній дійсно зацікавлені в придбанні BlackBerry.

Котирування Apple, компанії також відомої в першу чергу завдяки виробленим нею смартфонів iPhone, піднялися майже на 1% після того, ка аналітик інвестиційної Jefferies і підвищив рейтинг Apple.

За підсумками торгової сесії 7 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на136,34 пункту (-0,90%) - до 14936,24 пункту, індекс S&P знизився на 14,38 пункту (-0,85%) - до 1676,12 пункту, індекс Nasdaq опустився на 37,37 пункту (-0,98%) - до 3770,38 пункту.