ua en ru

Фондові торги в США 7 жовтня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 7 жовтня 2011 р. завершилися пониженням провідних індексів, скоротивши при цьому втрати минулого тижня на тлі оптимізму навколо перспектив вирішення європейської бюджетно-боргової кризи, а також через вихід надихаючих даних за рівнем безробіття у провідній світовій економіці. 7 жовтня Міністерство праці США повідомило, що рівень безробіття в США у вересні 2011 р. в порівнянні з показником попереднього місяця не змінився і склав 9,1% (аналітики очікували, що показник дорівнюватиме 9,2%). При цьому число робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки країни у вересні 2011 р. в порівнянні з попереднім місяцем зросло на 103 тис., що виявилося краще прогнозів аналітиків (+60 тис.).
Крім того, позитивному настрою інвесторів сприяли дії європейських лідерів і регуляторів, які продовжують шукати шляхи подолання кризи периферійних країн зони євро. Так, голова Європейського центробанку (ЄЦБ), після того як регулятор залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,5% (як і очікували аналітики), оголосив про відновлення ряду "нестандартних" заходів пом'якшення грошово-кредитних умов у фінансовій системі єврозони. Так, ЄЦБ відновить надання банкам кредитів строком на один рік. Крім того, регулятор почне нову програму викупу облігацій з покриттям (covered bonds), на цей раз її обсяг складе 40 млрд євро. З липня 2009 р. по червень 2010 рр. Банк Англії також залишив базову облікову ставку без зміни - на найнижчому в історії рівні в 0,5% річних, що збіглося з очікуваннями аналітиків. Банк Англії, в свою чергу, направить 75 млрд фунтів стерлінгів (87,8 млрд євро) на стимулювання економіки. Таким чином, британський ЦБ відновив програму кількісного пом'якшення, що передбачає викуп активів для захисту економіки Великобританії від боргової кризи.
Крім того, лідери двох провідних економічних держав єврозони - канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі - висловили готовність зробити все необхідне для рекапіталізації європейських банків, на що, за різними оцінками, буде потрібно від 100 до 200 млрд євро.
За підсумками сесії папери рітейлера товарів для облаштування будинку Home Depot подорожчали на 1,6%, найбільшого в світі рітейлера Wal-Mart - на 1,8%.
У мінус за підсумками торгів пішли котирування банківського сектора: акції Bank of America подешевшали на 6,1%, Morgan Stanley - на 6,2%, JPMorgan - на 5,19%.
За підсумками торгів 7 жовтня індекс Dow Jones знизився на 20,21 пункту (-0,18%) - до 11103,12 пункту, індекс S&P - на 9,51 пункту (-0,82%) - до 1155,46 пункту, а індекс Nasdaq - на 27,47 пункту (-1,1%) - до 2479,35 пункту.