ua en ru

Фондові торги в США 6 вересня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 6 вересня 2013 р. відкрилися зниженням провідних індексів, основним приводом для чого стали останні, не самі блискучі, дані по ринку праці США.

Згідно з останньою доповіддю Міністерства праці країни, рівень безробіття в США в серпні знизився до 7,3%, що на 0,1 процентного пункту в порівнянні з показником попереднього місяця, коли безробіття перебувала на позначці 7,4%. Результат перевершив очікування аналітиків, які очікували, що безробіття не зміниться і складе 7,4%. У той же час кількість робочих місць в економіці США (без урахування сільського господарства) , в минулому місяці зросла на 169 тис., що виявилося нижче прогнозу аналітиків, що чекали приросту на180 тис. Крім того, Мінпраці США переглянув дані по приросту робочих місць за липень 2013р. в радикально в меншу сторону - з 162 тис. до 104 тис., а оцінка зростання зайнятості в червні знижена з 188 тис. до 172 тис.

Опубліковані дані, що вважаються індикатором поточного стану американської економіки, надзвичайно важливі для інвесторів, які очікують рішення Федеральної резервної системи(ФРС) США з питання термінів згортання програми "кількісного пом'якшення". На тлі неблискучих даних інвестори розраховують, що ФРС США не буде поспішати з скороченням програми.

Стримуючим фактором для торгів також залишається сирійське питання. Президент США Барак Обама, який виступив з ініціативою здійснення "обмеженого" удару по силам сирійського президента Башара Асада, розраховує отримати схвалення конгресу США, голосування якого відбудеться на наступному тижні, так і світової громадськості. У той час як Російська Федерація, посилаючись на принцип суверенітету, виступає проти силових заходів, Великобританія і Німеччина вже заявили, що не візьмуть участь в подібних операціях. Питання Сирії активно обговорювалося в дипломатичних кулуарах вході зустрічі країн G20 яка завершилася в Санкт-Петербурзі.

До офіційного відкриття торгів результати своєї фінансової діяльності за перший фінансовий квартал опублікував виробник продуктів харчування Smithfield Foods. Його результати не вразили інвесторів. Незважаючи на зростання виручки на 10% - до 3,39 млрд дол, прибуток компанії скоротився на 36%, і склав 0,27 дол на акцію компанії. Зниження прибутку компанія пояснила скороченням обсягів експортованої продукції на такі ключові ринки, як Японія, Китай і Росія. Нагадаємо, що раніше найбільший в світі виробник свинини повідомив про те, що його придбає китайська компанія Shuanghui International. На тлі звітності, котирування Smithfield Foods просіли на 0,3%.

На загальному тлі котирування американських банків продемонстрували здебільшого спадну динаміку. Так. Акції Wells Fargo опустилися в ціні на 0,8%, ринкова капіталізація Bank of America скоротилася на 0,4%, а котирування Morgan Stanley просіли майже на 1%.

Нафтогазовий сектора також відзначився низхідною динамікою. Так, котирування Exxon Mobile просіли на 0,4%, ринкова капіталізація Conoco Phillips скоротилася на 0,01%, а папери Chevron просіли на 0,7%.

Станом на 17:04 за київським часом індекс Dow Johnes знизився на 109,01 пункту (-0,73%) - до 14828,47 пункту, індекс S&P опустився на 9,13 пункту (-0,55%) - до 1645,91 пункту, індекс Nasdaq просів на 39,16 пункту (-1,09%) - до 3619,41пункта.