ua en ru

Фондові торги в США 5 грудня відкрилися підвищенням провідних індексів в межах 1,5%

Фондові торги в США 5 грудня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів напередодні публікації макроекономічних даних і на тлі деякої розрядки ситуації з борговою кризою в Європі. Оптимізму на відкритті торгів сприяють оголошені новим урядом Італії на чолі з Маріо Монті заходи жорсткої економії. Ці новини разом з надіями ринку на конкретні заходи у боротьбі з борговою кризою єврозони надають сприятливий вплив на настрій інвесторів.
Крім того, великі надії учасники ринку покладають на зустріч президента Франції Ніколя Саркозі і канцлера Німеччини Ангели Меркель напередодні саміту Євросоюзу 9 грудня 2011 р.Інвестори очікують від зустрічі Меркель і Саркозі і від саміту ЄС конкретних заходів по боротьбі з борговою кризою.
Новини в національній економіці також вплинуть на фондовий ринок. Сьогодні о 17:00 будуть опубліковані одночасно дві доповіді. Американський Інститут з управління поставками оприлюднить дані по індексу ділової активності в сфері послуг США (ISM index) за підсумками листопада 2011 р. Згідно з прогнозами аналітиків, показник підвищився в порівнянні з жовтневим значенням (52,9 пункту) і склав 53,8 пункту. Також свою доповідь опублікує та Міністерство торгівлі США, в ньому відомство поширить інформацію за обсягом промислових замовлень в США в жовтні 2011 р.
На відкритті торгів помітним зростанням котирувань відзначився банківський сектор. Папери Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley подорожчали на 4,1-6%.
На тлі зростання цін на нафту підвищення котирувань акцій спостерігається і серед нафтогазових компаній США. Акції Chevron, ExxonMobil і ConocoPhillips подорожчали на 1,4-1,8%. Котирування паперів гірничодобувних компаній Alcoa і Freeport McMoRan також ростуть (+0,9% і 1,65%).
Котирування акцій американської компанії - розробника хмарних сервісів SuccessFactors підскочили більш ніж на 50% на тлі інформації про те, що компанію за 3,4 млрд дол купує німецький розробник програмного забезпечення SAP. За кожну акцію SuccessFactors німецька компанія заплатить 40 дол Очікується, що операція буде завершена на початку наступного року.
Станом на 16:55 мск індекс Dow Jones піднявся на 144,18 пункту (+1,2%) - до 12163,60 пункту, індекс S & P - на 18,41 пункту (+1,48%) - до 1262,69пункту, індекс Nasdaq - на 32,12 пункту (+1,23%) - до 2659,10 пункту.