ua en ru

Фондові торги в США 5 грудня відкрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 5 грудня 2012 р. відкрилися пониженням провідних індексів на тлі побоювань інвесторів навколо перспектив подолання європейського бюджетно-боргової кризи і можливості поширення її на світову економіку. Слідом за Європою американські біржі почали торги в низхідному тренді після публікації підсумків аукціону французьких держоблігацій, на якому Париж розмістив казначейські векселі терміном на 10 і 30 років.

Франція залучила 7,96 млрд євро від розміщення довгострокових держоблігацій, прибутковість яких кілька підросла в порівнянні з минулим місяцем. Прибутковість облігацій з терміном погашення в жовтні 2021 р. склала 3,29% проти 3,18% при розміщенні аналогічних паперів в грудні 2011 р.; а прибутковість 30-річних держпаперів з терміном погашення в квітні 2041 р. підвищилася до 3,97% проти 3,94% місяцем раніше.

Таким чином, зберігаються побоювання про можливе пониження найвищого кредитного рейтингу Франції. "Сьогоднішні результати, звичайно, далекі від величезних відсотків за позиками Італії та Іспанії, проте вони зробили загрозу втрати рейтингу ААА для Франції трохи більш відчутною", - вважають експерти інформаційно-аналітичного агентства RANsquawk.

Нагадаємо, 6 грудня 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. При цьому агентство відзначило, що рейтинг Франції може бути знижений на 1-2 сходинки. Нещодавно агентство Moody's також повідомило про перегляд рейтингів країн єврозони в I кварталі 2012 р.

Крім того, невпевненості інвесторам додали публікації занижених прогнозів по прибутках у сфері роздрібної торгівлі. Американські рітейлери - мережі супермаркетів JC Penney Co і Target Corp. - почали торгову сесію зниженням котирувань на 5,4% і 3,65% відповідно.

Акції однієї з найбільших американських фармацевтичних компаній Eli Lilly & Co дешевшають більш ніж на 2%. У той же час папери світового лідера в галузі біотехнології рослин Monsanto Co дорожчають як мінімум на 5% після публікації звіту за прибутками, який перевершив прогнози експертів.

На тлі пониження світових цін на метали папери найбільшого виробника міді в США Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc подещевелі вже на 1,68%.

Продовжать падіння котирування Yahoo! на тлі призначення на пост нового керівника компанії, колишнього глави PayPal (відділ платежів найбільшого інтернет-аукціону eBay) Скотта Томсона. На даний момент акції власника однойменного інтернет-порталу пішли в червону зону на 1,58%.

Станом на 18:21 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 110,53 пункту (-0,89%) - до 12307,90 пункту, індекс Nasdaq - на 7,67 пункту (-0,41%) - до 1269,63 пункту, індекс S & P - на 10,84 пункту (-0,41%) - до 2637,52 пункту.