ua en ru

Фондові торги в США 5 серпня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 5 серпня 2013 р. відкрилися зниженням провідних індексів. Біржовий день, що стартував в "червоній" зоні, прийшов на зміну торговому ралі минулого тижня, де ряд провідних індексів досяг нових рекордів.

Сьогодні побоювання інвесторів продиктовані не тільки очікуваннями публікації нових макроекономічних даних і сезонними квартальними звітами. На думку деяких експертів, хвилювання почасти продиктовані світовими новинами.

Раніше Держдепартамент США віддав розпорядження про призупинення 4 серпня роботи американських посольств і консульств в Єгипті, Йорданії, Лівії, Саудівській Аравії, Кувейті та ряді інших країн з міркувань безпеки у зв'язку із загрозою і можливістю терактів проти американських дипломатів і співробітників посольств з боку "Аль- Кайєди". Трохи пізніше прес-секретар Державного департаменту США Дженніфер Псакі заявила, що розпорядження про закриття посольств і консульських установ США у ряді країн Близького Сходу буде діяти ще тиждень, до 10 серпня ц.р.

Побоювання підігріваються і окремими коментарями щодо ситуації, що склалася. Так, член комітету з розвідки сенату США Саксбі Чамблісс, заявив, що загроза терактів з боку "Аль-Кайєди", що стала причиною закриття ряду посольств США та країн Європи на Близькому Сході, порівнянна з тією, що призвела до терактів 11 вересня 2001 р. в Нью-Йорку. Чамблісс назвав поточний стан справ "найсерйознішою загрозою за останні декілька років". Він не був самотній у подібних оцінках. Аналогічну точку зору висловили відразу кілька депутатів американського парламенту.

Однак не варто забувати і про макроекономічні факторах. Так, незабаром після відкриття торгів американський інститут з управління постачаннями повідомив, що в липні індекс ділової активності в сфері послуг в США виріс до 56 пунктів. Аналітики прогнозували, що значення індексу складе 53,0 пункту.

У секторі корпоративних новин, увага інвесторів привернув виробник продуктів харчування Tyson Foods. До офіційного відкриття торгів компанія оприлюднила результати діяльності за III фінансовий квартал. Чистий прибуток компанії виріс більш ніж в три рази. Результати перевищили прогнози ринку. Котирування Tyson Foods на відкритті торгів піднялися на 4,5%.

Акції банку HSBC після відкриття торгів залишилися в "червоній" зоні, де знаходилися і в ході продовженої сесії. Це сталося тому, що фінансова звітність банківського гіганта, опублікована раніше, розчарувала інвесторів. Ринкова капіталізація HSBC на торгах у США скоротилася на 5,2%.

Американські банки на цьому тлі торгувалися в "червоній" зоні. Так, акції Wells Fargo подешевшали на 0,04%, ринкова капіталізація Bank of America скоротилася на 0,7%, акції JPMorgan Chase втратили в ціні 0,1%.

У нафтогазовому секторі спостерігалася наступна динаміка. Акції ExxonMobile подешевшали на 1%, а котирування Conoco Phillips просіли на 0,9%, в той час як ринкова капіталізація Chevron скоротилася на 0,8%. Папери нафтосервісної Schlumberger подешевшали на 1,06%, а конкуруючої Halliburton - на 0,8%.

Станом на 18:08 мск індекс Dow Jones знизився на 49,69 пункту (-0,32%) - до 15608,67 пункту, індекс S & P - на 3,06 пункту (-0,18%) - до 1706,61 пункту, індекс Nasdaq - на 2,11 пункту (-0,06%) - до 3687,48 пункту.