ua en ru

Фондові торги в США 5 квітня 2011 р. закрилися практично без зміни провідних індексів

Фондові торги в США 5 квітня 2011 р. закрилися на рівнях попереднього торгового дня на змішаному новинному фоні, передає РБК.

Спробувавши закріпитися на позитивній території на початку сесії, індекси розгубили здобуту перевагу після виходу протоколів останнього засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США від 15 березня. Матеріали засідання, за традицією публікуються із затримкою на кілька тижнів, показали, що ряд членів FOMC виступають за початок жорсткості монетарної політики до кінця поточного року. Документ засвідчив зростаючі побоювання представників Федрезерву з приводу зростаючих інфляційних ризиків. Все це нагадало інвесторам, що американський фондовий ринок рано чи пізно втратить екстраординарної підтримки у вигляді "дешевих" грошей від ФРС.

Підтримку індексам надали новини з корпоративного фронту. Посилюється активність на ринку злиттів і поглинань служить зараз головним драйвером зростання котирувань. Так, акції провідного виробника напівпровідників Texas Instruments підросли на 1,7% у зв'язку з його пропозицією купити іншу компанію сектора - National Semiconductor - за 6,5 млрд дол., тобто з 78-процентною премією до вартості паперів останньої на закритті попередньої сесії . При цьому котирування акцій National Semiconductor злетіли на 71%.

Цікава ситуація склалася в секторі високотехнологічних компаній, чиї акції входять в розрахунок індексу Nasdaq 100. Перегляд ваг акцій у складі індексу, який набирає чинності 2 травня 2011 р., Відправив вниз котирування Apple: "представництво" компанії в індексі буде знижено з 20,49% до 12,33%. У той же час зросте вага паперів Microsoft і Cisco Systems, акції яких за підсумками торгів подорожчали майже на 1%.

Акції інтернет-гіганта Google втратили 3,2% вартості, після того як в американських ділових ЗМІ пройшла інформація, що Федеральна торгова комісія США вивчає можливість початку великого розслідування щодо конкурентних практик Google на ринку інтернет-пошуку.

За підсумками торгів 5 квітня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 6,13 пункту (-0,05%) - до 12393,90 пункту, індекс S&P - на 0,24 пункту (-0,02%) - до 1332,63 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 2 пункту (+0,07%) і склав 2791,19 пункту.