ua en ru

Фондові торги в США 4 вересня закрилися підвищенням провідних індексів в середньому на 0,8%

Фондові торги в США 4 вересня 2013 р. закрилися підвищенням провідних індексів на тлі корпоративних новин, макроекономічних даних і очікувань щодо вирішення ситуації навколо Сирії.

Найбільше зростання продемонстрували котирування акцій великих автовиробників, і першими тут стали Ford, папери якого подорожчали на 3,5%, General Motors, ринкова капіталізація якого зросла на 5%. Приводом для цього послужила публікація нових даних про продажах автомобілів в США в серпні 2013 р. Згідно зі звітом, продажі Ford виросли більш ніж на 12%, а General Motors - майже на 15%. Японські конкуренти Toyota Motor і Nissan також повідомили про значних продажах, на тлі чого акції на торгах в США подорожчали на 1,3% і 1,1% відповідно.

Також серед найбільш подорожчали паперів виявилися акції високотехнологічної Apple. Зростання їх котирувань був викликаний з очікуваннями інвесторів щодо того, що компанія представить свій новий iPhone вже 10 вересня 2013 р. В результаті ринкова капіталізація Apple виросла на 2,07%.

Крім того, в ході торгової сесії був опублікований доповідь Федеральної резервної системи (ФРС) США за економічним прогнозом ("бежева книга", що представляє собою звіт з економічної активності в зонах відповідальності 12 федеральних резервних банків США). Згідно з доповіддю, економічна активність в липні-серпні 2013 р. продовжувала зростати "помірними темпами". Зазначимо, що ця доповідь важливий, так як його дані можуть вплинути на подальшу політику ФРС США щодо скорочення термінів програми "кількісного пом'якшення". В цьому плані інвестори не менш зацікавлені в результатах майбутньої публікації останніх даних по ринку праці США, запланованої на кінець робочого тижня.

Котирування акцій проблемного рітейлера JCPenney піднялися на 6%, після того як два великих хеджевих фонду оголосили, що володіють частками акцій рітейлера.

Не втрачає своєї актуальності і сирійський питання: трейдери все ще чекають голосування в конгресі США щодо питання про застосування силових методів щодо Сирії. Раніше Президент США Барак Обама вніс пропозицію про здійснення удару по військам Президента Сирії Башара Асада в конгрес США. Він вже встиг заручитися підтримкою ряду впливових конгресменів, але говорити про вирішення питання та очевидності результату голосування поки не доводиться.

За підсумками торгів 4 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 96,91 пункту (+0,65%) - до 14930,87 пункту, індекс S&P - на 13,31 пункту (+0,81%) - до 1653,08 пункту, індекс Nasdaq - на 36,43 пункту (+1,01%) - до 3649,04 пункту.