ua en ru

Фондові торги в США 4 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 4 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів на негативному зовнішньому та інформаційному фоні, який формується чутками про можливе швидке дефолт Греції. На тлі такої ситуації в Європі експерти не виключають, що банкам і страховикам доведеться змиритися з великими списаннями з грецьких держоблігацій, що створює негативний настрій, який спостерігається на біржах сьогодні.
Зазначимо, що азіатські ринки продовжили 4 жовтня зниження третій день поспіль. Фондові індекси Західної Європи в другій половині дня прискорили падіння, а зниження пан'європейського індексу FTSEurofirst 300 з початку дня досягла 3%. Найбільш важкі втрати зафіксовані в банківському секторі і серед страхових компаній, зав'язаних на держоблігації Греції.
Аналогічним чином виглядає ситуація і з цінними паперами американських банків: акції Bank of America, Citigroup і Morgan Stanley знизилися в ціні на 2,17%, 3,63% і 5,13% відповідно. Акції Wells Fargo і J.P.Morgan Chase подешевшали не так значно - на 0,15 і 0,25% відповідно.
Негативу додає і той факт, що раніше експерти Goldman Sachs знизили прогноз зростання світової економіки на 2012 р. з 4,3%, прогнозованих раніше, - до 3,5%. При цьому аналітики Goldman Sachs передбачили рецесію у Франції і Німеччині в наступному році.
Крім того, на товарних біржах зафіксовано зниження ціни на сировину і промислові метали. Заклопотаність викликають останні події в Європі і США, які загрожують підірвати попит на сировину при слабких темпах промвиробництва. На цьому тлі акції алюмінієвого гіганта Alcoa і мідьовидобувної Freeport McMoRan втратили в ціні 3,5% і 2,14% відповідно. Папери американських нафтовидобувних ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips подешевшали на 2,02%, 2,7% і 2,66% відповідно.
Не здатні надати підтримку ринку корпоративні новини і спекуляції про те, що одному з найбільших авиаоператоров США American Airlines, можливо, загрожує банкрутство. Згідно з прогнозами, за підсумками 2011 р. компанія знову продемонструє чисті збитки, як і впродовж трьох попередніх років.
Увага інвесторів буде прикута до виступу голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке. На думку аналітиків, глава американського Центробанку знову відзначить повільне зростання глобальної економіки і високу ступінь ризику-за проблем єврозони.
Станом на 16:55 за Київським часом індекс Dow Jones знизився на 258,08 пункту (-2,36%) - до 10655,30 пункту, індекс S&P - на 32,19 пункту (-2,85%) - до 1099,23 пункту, індекс Nasdaq опустився на 30,96 пункту (-1,33%) - до 2304,87 пункту.