ua en ru

Фондові торги в США 31 січня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 31 січня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів. Незванаючи на позитивний старт, макроекономічні новини посприяли різкому уповільненню зростання основних індикаторів.
Проте, покращення ситуації в Греції, яка наближається до укладення угоди щодо реструктуризації держборгу, чинить сприятливий вплив на американський ринок акцій. Раніше сьогодні влада Європейського союзу (ЄС) закликала кредиторів Греції виділити країні фінансову допомогу у розмірі 130 млрд євро до кінця тижня. "Ми вітаємо прогрес, досягнутий на переговорах між владою Греції і представниками приватного сектору. Також ми закликаємо міністрів фінансів єврозони зробити все необхідне для реалізації програми PSI (програма участі приватного сектору в скороченні грецького держборгу) і прийняття нової програми кредитування до кінця тижня", - заявив голова Європейської ради Херман ван Ромпей. Якщо переговори увінчаються успіхом найближчим часом, Греція зможе розплатитися із зобов'язаннями в другій половині березня 2012 р. і таким чином уникнути дефолту.
На цьому фоні більшість банків США демонструють зростання котирувань. Акції найбільшого в США фінансового інституту Bank of America підвищилися в ціні на 0,9%, а його конкурентів Citigroup і Wells Fargo - на 0,7% і 0,4% відповідно.
Корпоративні дані чинять на ринок акцій різносторонній вплив. Деякі компанії опублікували фінансові звіти, в яких повідомляється про сприятливі результати за підсумками року. Серед них варто відзначити виробника іграшок Mattell і фармацевтичну компанію Pfizer, котирування паперів яких виросли на 5,5% і 0,3% відповідно. В той же час результати великої нафтогазової компанії ExxonМobil і найбільшої в світі компанії з доставки вантажів United Parcel Service (UPS) виявилися нижчими за очікування аналітиків, їхні акції подешевшали на 1% і 0,4% відповідно.
В той же час зростання індексів стримується за рахунок макроекономічних даних. Після відкриття торгової сесії Асоціація менеджерів в Чікаго опублікувала дані щодо індексу ділової активності. За підсумками січня 2012 р. показник знизився до 60,2 пункту з 62,2 пункту в попередньому місяці. Незважаючи на те, що індекс залишився вищим за відмітку в 50 пунктів (значення індексу нижче за цю планку означає уповільнення економіки), результати не збіглися з очікуваннями аналітиків, що прогнозували, що він підніметься до 63 пунктів. Пізніше дослідницька організація Conference Board оприлюднила інформацію по індексу споживчої довіри в США за підсумками січня 2012 р. Згідно з опублікованими матеріалами, показник знизився до 61,1 пункту в порівнянні з 64,8 пункту в грудні 2011 р. Аналітики чекали, що значення індексу складе 68 пунктів.
Станом на 17:35 за київськиму часом індекс Dow Jones підріс на 6,21 пункту (+0,05%) - до 12659,93 пункту, індекс S&Р підвищився на 1,34 пункту (+0,10%) - до 1314,35 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 4,14 пункту (+0,15%) - до 2816,08 пункту.
Нагадаємо, фондові торги в Японії 31 січня завершилися зростанням індексу Nikkei.