ua en ru

Фондові торги в США 30 вересня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 30 вересня 2013 р. завершилися помірним зниженням основних індексів на тлі наближення можливого "шатдауна" уряду США. Зараз вже відомо, що конгресменам не вдалося прийти до згоди щодо прийняття бюджету США, і Америка увійшла в новий бюджетний рік без основного фінансового документа. Тим не менш на момент закриття торгів ще залишалася надія, що республіканці та демократи домовляться і загроза "шатдауна" пройде мимо.

Так званий "шатдаун" - це тимчасове часткове припинення роботи бюджетних установ (держапарату в широкому сенсі слова). На державному фінансуванні залишаються лише головні служби, такі як поліція, армія і пожежники. На невизначений термін закриваються освітні установи, музеї, національні парки. Всього з 3,4 млн бюджетників близько 820 тис. осіб будуть відправлені у "безстрокову відпустку за свій рахунок".

Це вісімнадцятий за рахунком "шатдаун" в історії США. Перший раз уряд тимчасово припинило роботу також через суперечки навколо бюджету восени 1976 р. Самий останній і найбільший за часом (21 день) "шатдаун" був оголошений в грудні 1995 р., коли Президент-демократ Білл Клінтон наклав вето на білль конгресменів-республіканців щодо скорочення видаткової частини бюджету.

За підрахунками аналітиків, якщо "шатдаун" триватиме до кінця листопада, ВВП США втратить не менше 1%, якщо ж до Нового року - близько 2%.

Якщо говорити про корпоративні новини, акції Apple подешевшали на 1,2% на тлі очікування підсумків зустрічі керівника компанії Тіма Кука з інвестором Карлом Іканом. Оскільки останній має репутацію акціонера-авантюриста, трейдери не чекали від цієї зустрічі нічого гарного. Їх настрій не підстьобнули навіть вести про визнання Apple найдорожчим брендом консалтинговою компанією Interbrand.

На відкритті попередньої торгової сесії котирування ритэйлера J.C.Penney впали до мінімуму з листопада 1984 р. на тлі слабкої квартальної звітності та новин про те, що компанія виручила 810 млн дол. на публічне розміщення своїх акцій. Пізніше котирування J.C.Penney дещо піднялися, у результаті зниження склало 2,7%, ціна на акції досягла мінімуму з 2000 р.

Ціна на акції фармацевтичної фірми Achillion Pharmaceuticals обвалилася після того, як на вихідних Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів США видав тимчасову заборону на застосування одного з вироблених компанією ліків - совапревира. У результаті котирування компанії впали на 58,3%.

За підсумками торгової сесії 30 вересня 2013 р. індекс Dow Jones опустився на 128,57 пункту (-0,84%) - до 15129,67 пункту, індекс S&P знизився на 10,20 пункту (-0,60%) - до 1681,55 пункту, індекс Nasdaq опустився на 10,12 пункту (-0,27%) - до 3771,48 пункту.