ua en ru

Фондові торги в США 30 серпня відкрилися зниженням провідних індексів в середньому на 0,5%

Фондові торги в США 30 серпня 2013 р. відкрилися пониженням провідних індексів на тлі ситуації навколо Сирії та макроекономічних даних.

Протягом тижня провідні індекси демонстрували впевнено низхідну динаміку на тлі можливого початку військового втручання західних країн у сирійських конфлікт. Ряд країн, у тому числі США, Франція і Великобританія заявили, що можуть піти на силову відповідь уряду Башара Асада, який нібито застосував хімічну зброю проти мирних жителів Сирії. Проте британські парламентарії не підтримали ініціативу прем'єра вступити у можливий військовий конфлікт. Німеччина також заявила, що не розглядає себе як учасника дій проти Сирії. Франція, в свою чергу, повідомила, що може взяти участь у запропонованій операції. За останніми даними, держсекретар США Джон Керрі має намір виступити сьогодні з терміновим заявою щодо Сирії.

Що стосується макроекономічних новин, то до офіційного відкриття торгової сесії Міністерство торгівлі США повідомило, що обсяги споживчих доходів і витрат в країні в липні 2013 р. підвищилися на 0,1%. Результат виявився нижче прогнозів аналітиків, які очікували, що зростання складе 0,2% і 0,3% відповідно.

Вже після відкриття торгів аналітики Reuters і Мічиганського університету повідомили, що індекс споживчої довіри в США в серпні 2013 р., за остаточними даними, склав 81,2 пункту, що нижче показника попереднього місяця у 85,1 пункту, але вище прогнозу аналітиків (80 пунктів).

Каталізатором торгів залишається і корпоративна звітність американських компаній. Впевнене зростання до початку торгів продемонстрували котирування акцій американського виробника прикладного програмного забезпечення для організацій (CRM-систем) і хмарних систем для управління базами даних Salesforce.com. Раніше компанія повідомила про прибуток і виручку, які перевершили прогнози. Після офіційного відкриття торгів акції Salesforce.com. злетіли в ціні на 13,1%.

Котирування паперів виробника пончиків Krispy Kreme, навпаки, впали на 13,7%, приводом для чого стала несприятлива фінансова звітність.

Котирування акцій енергетичної компанії Apache злетіли після відкриття торгів на 7,9%, приводом для чого стало повідомлення компанії про намір продати 33% акцій її єгипетської "дочки" китайській Sinopec за 3,1 млрд дол.

Акції американських банків торгувалися переважно в "червоній" зоні. Ринкова капіталізація Wells Fargo скоротилася на 0,6%, акції Bank of America втратили в ціні 0,4%, а котирування J.P.Morgan Chase опустилися на 0,7%.

Котирування акцій нафтогазових компаній відзначилися змішаною динамікою. Так, вартість паперів ExxonMobile скоротилася на 0,09%, котирування ConocoPhillips піднялися на 0,1%, а папери Chevron подорожчали на 0,7%. Котирування нафтосервісної Schlumberger просіли на 0,5%, а конкуруючої Halliburton - на 0,6%.

Станом на 17:52 за київським часом індекс Dow Johnes знизився на 46,16 пункту (-0,31%) - до 14794,79 пункту, індекс S&P - на 5,33 пункту (-0,33%) - до 1632,82 пункту, індекс Nasdaq - на 26,09% (-0,72%) - до 3594,28 пункту.